Czy można jeść ogórki kiszone przy dnie moczanowej?
Czy można jeść ogórki kiszone przy dnie moczanowej? Czy ogórki kiszone są dozwolone w diecie, gdy się na to cierpi?
2 Odpowiedzi
Mając dnę moczanową, można jeść ogórki kiszone, ale w niezbyt dużych ilościach, ponieważ zawierają dużo soli. To samo tyczy się innych kiszonek.
Można jeść ogórki kiszone. Osoby z dną moczanową (podagrą) powinny unikać lub ograniczać pokarmy o wysokiej zawartości puryn, ponieważ mogą one zwiększać poziom kwasu moczowego w organizmie.
Należą do nich:
czerwone mięso, takie jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina;
podroby, takie jak wątroba, nerki i mózg;
owoce morza, takie jak sardele, sardynki, małże, przegrzebki, śledź i makrela;
- dziczyzna, taka jak kaczka i gęś;
- sos;
- drożdże;
- grzyby;
- szparagi;
- kalafior;
- szpinak;
- groch;
- fasola.
Alkohol, zwłaszcza piwo, jest również znany ze zwiększania poziomu kwasu moczowego, więc należy go unikać lub spożywać z umiarem.
Dodatkowo, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, który znajduje się w przetworzonej żywności, może pogorszyć objawy dny moczanowej, więc należy go unikać, gdy jest to możliwe.