Czym zastąpić syrop klonowy? Co zamiast syropu klonowego?
Czym zastąpić syrop klonowy? Co można użyć zamiast syropu klonowego? Co ma podobny smak i konsystencję do syropu klonowego? Jakieś inne syropy?
Czy znacie jakieś dobre alternatywy / zamienniki do syropu klonowego?
5 Odpowiedzi
Jedną z opcji jest użycie miodu zamiast syropu klonowego. Miód jest naturalnym słodzikiem, który może być stosowany na wiele różnych sposobów. Ja sobie czasem robię pancakes rano i jak nie mam syropu klonowego, używam miodu. Zainspirowałem się kinem amerykańskim 🙂
Inną opcją jest użycie brązowego cukru. Brązowy cukier jest rodzajem cukru, który ma smak melasy do niego. Można również użyć nektaru z agawy, który jest rodzajem syropu wytwarzanego z rośliny agawy.
Ostatnia opcja – cukier puder. Ale jak chcecie wilgoć, to cukier puder i brązowy cukier odpadają.
Istnieje wiele substytutów syropu klonowego. Na przykład, miód lub nektar z agawy to oba słodziki, które mogą być używane w miejsce syropu klonowego.
Możesz również użyć syropu kukurydzianego lub brązowego syropu ryżowego, ale nie wiem, czy to jest łatwo dostępne w sklepach.
Spróbuj użyć melasy jako zamiennika. Melasa to gęsty, ciemny syrop, który może zapewnić głęboki smak do przepisów. Może być używany jako 1:1 zamiennik dla syropu klonowego. Alternatywą jest użycie brązowego cukru jako zamiennika. Brązowy cukier może zapewnić podobną słodycz i kolor do syropu klonowego. Może być używany jako 1:1 zamiennik w przepisach, ale raczej naleśników bym nim nie posypywał.
Jeśli byś chciał na naleśniku, to możesz też jako alternatywy użyć dżem albo konfiturę. Np. dżem brzoskwiniowy, albo truskawkowy.
Możesz użyć dżem bądź zblendować jakieś owoce. W przepisie możesz użyć cukier brązowy lub nawet cukier biały.
Pierwsze, co przychodzi na myśl to miód albo syrop z agawy.