Czy papryka rośnie w Norwegii?
Czy papryka rośnie w Norwegii? Czy w Norwegii można kupić lokalną paprykę, czy tylko paprykę z zagranicy? Czy Norwegia ma odpowiedni klimat na uprawianie papryki?
1 Odpowiedź
Papryka w Norwegii – tak, ale… klimat Norwegii jest zdecydowanie za chłodny do uprawy papryki w gruncie – za mało słońca, za krótkie lato, za niskie temperatury. Papryka potrzebuje ciepła (min. 18-20°C) i dużo słońca.
Co się da:
- Uprawa w szklarniach z ogrzewaniem i doświetlaniem – wtedy tak, da się. W Norwegii są takie szklarnie produkcyjne, zwłaszcza na południu
- Są gospodarstwa, które produkują paprykę lokalnie, ale to niewielka skala i drogie (koszty energii!)
- W sklepach czasem można trafić na norweską paprykę szklarniową, ale jest droga i rzadka
Rzeczywistość: 99% papryki w norweskich sklepach to import – głównie z Hiszpanii, Holandii, czasem Maroka. To po prostu bardziej opłacalne niż lokalna produkcja w tak trudnym klimacie.
Dla ciekawostki – podobnie jest z pomidorami i innymi warzywami ciepłolubnymi. Norwegia jest świetna na kapustę, brokuły czy marchew, ale z papryką ciężko 🙂