Co można zrobić z ciasta francuskiego? Jak wykorzystać?
Co można zrobić z ciasta francuskiego? Jak wykorzystać ciasto francuskie? Co zrobić na słodko lub na słono z ciasta francuskiego? Czy można zrobić jakiś obiad z ciastem francuskim?
2 Odpowiedzi
Ja ciasto francuskie zwykle wykorzystuję przy robieniu ślimaków. Szybkie i przyjemne danie imprezowe.
Ciasto rozwijasz, na wierzchu rozprowadzasz passatę, dodajesz szynkę i ser lub jakiekolwiek inne dodatki. Zwijasz w rulon, kroisz na plasterki i do pieca.
Możesz też pokusić się o zrobienie kabanosów lub parówek w cieście.
Jeżeli chodzi o ciasto francuskie na słodko, ja lubię robić cynamonowe zawijańce.
Rozkładam ciasto na blacie, układam na nim cienko pokrojone plasterki jabłka i posypuję je mieszanką cynamonu z brązowym cukrem. Zawijam, kroję i do pieca.
Smacznego. 🙂
Dużo osób zna ciasto francuskie tylko na słodko. Ja polecam pizzę na cieście francuskim. Naprawdę pychota, chrupiąca, lekka. Naprawdę fajna odmiana od tradycyjnego ciasta. Fajną opcją są parówki lub kiełbaski w cieście francuskim. Fajna opcja na i imprezy jako dodatek do barszczyku.
Tak na co dzień to jeszcze tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorkami. To fajna opcja tak na szybko jeśli masz ciasto. Można też zrobić różnorodne nadzienia ze słonego farszu i zrobić takie a’la pierogi. To też czasowo szybka opcja, bo nadziewasz ciasto i do piekarnika.