Ile czasu smażyć ziemniaki na patelni? Jak długo smażyć?
Ile czasu smażyć ziemniaki na patelni? Jak długo smażyć? Mam na myśli takie ugotowane ziemniaki oczywiście, wiadomo że surowych nie powinno się smażyć. Chyba, że w głębokim tłuszczu, aby zrobić z nich frytki.
4 Odpowiedzi
Takie gotowane ziemniaki około 10-15 minut, aż się zarumienią i zrobi się skórka. Ja tak smażę. Czasem nawet ze 20 minut trzeba przetrzymać.
Smażenie surowych ziemniaków też jest możliwe, to szybki i łatwy sposób na ich przyrządzenie. W zależności od wielkości ziemniaków, będziesz chciał je smażyć przez 3-5 minut na stronę. Jeśli są pokrojone na małe kawałki, będą smażyć się szybciej. Większe kawałki zajmą więcej czasu. Obserwuj je, aby się nie przypaliły i obracaj je w razie potrzeby. Kiedy będą chrupiące i złotobrązowe, są gotowe do jedzenia!
Może być tak, że większe kawałki trzeba 7-8 minut. Trzeba w miarę dużo tłuszczu nalać na patelnię.
To zależy od wielkości i grubości ziemniaków. Generalnie trzeba je smażyć przez około 7-10 minut z każdej strony – nie ważne, czy ugotowane, czy surowe. 3-5 minut to będzie za mało, chyba że naprawdę są malutkie kawałki.
Ile czasu smażyć ziemniaki na patelni? Do takiego zarumienienia, jakie najbardziej Ci odpowiada. Nie żałuj oleju. Smaż około 3-4 minuty, a później przemieszaj i tak do skutku, czyli do odpowiedniego stopnia wysmażenia.