Jak przyrządzić bób? Jak przygotować bób?
Jak przyrządzić bób? Jak przygotować bób? Jak robi się bób z masłem? Jakie znacie sposoby na przyrządzenie bobu? Macie jakieś ciekawe pomysły lub przepisy kulinarne? Co dodać do bobu?
1 Odpowiedź
Im bardziej świeży bób, tym mniej czasu będzie trzeba, żeby stał się gotowy do spożycia. Młody bób wymaga około 15 minut gotowania, a starszy nawet powyżej 30 minut. Warto podczas kupowania przyjrzeć się czy łupinki są już zmarszczone, warto wybrać bób jędrny, zielony i bez plamek.
Młody bób można jeść nawet na surowo. Ważne jest, aby bobu nie rozgotować. Bób gotujemy w wodzie, której powinno być dużo więcej niż bobu, ok. 2 razy więcej. Na ok. 1 kg bobu dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli. Jeśli ktoś chce, może dodać dla smaku również 1 łyżeczkę cukru, ze 3 ząbki czosnku, gałązkę kopru, czy zioła. Ja najbardziej lubię, gdy woda jest tylko posolona.
Jeśli masz ugotowany bób to wystarczy polać go ciepłym masłem, posolić, ewentualnie posypać pietruszką i pyszne proste danie gotowe.
Ja uwielbiam bób w formie pasty na kanapki. Do tego świeży chlebek i dodatki warzywne, no pychota. Czasem podjadam też sam jak się tylko ugotuje. Warto też zrobić sałatkę z dodatkiem bobu. Jest wiele kombinacji. W sumie to składnik, który ląduje w wielu daniach bo np. w zupie, z makaronami, w sałatce i sam 🙂