Dlaczego warto jeść maliny? Co daje jedzenie malin?
Dlaczego warto jeść maliny? Co daje jedzenie malin? Ile można zjeść dziennie malin? Kto powinien jeść maliny? Czy maliny mogą być szkodliwe? Jakie właściwości, witaminy i minerały mają maliny?
1 Odpowiedź
Po pierwsze malina to smaczne i efektowne owoce. W sezonie możemy się cieszyć nimi dość długo. Jest wiele odmian, które owocują od początku lata do późnej jesieni.
Malina zawiera duże dawki witaminy C, E, ale także witaminy z grupy B i minerały takie jak: żelazo, magnez, fosfor, potas. Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przez ludy starożytne. Możemy je spożywać na surowo, w formie soku, dżemu lub naparu z liści tej rośliny. Maliny wykazują działanie wspierające w trakcie przeziębienia, wzmacniają odporność, działają napotnie więc herbatka z sokiem malinowym idealna w chorobie.
A co do ilości spożycia, to jak wszystko z umiarem. Solidna garść tych owoców dziennie jest optymalną porcją.