Czy kefir zakwasza organizm? Czy ma laktozę?
Mam dwa pytania dotyczące kefiru:
- Czy kefir zakwasza organizm?
- Czy kefir ma laktozę? Czy osoby z nietolerancją laktozy mogą pić kefir?
5 Odpowiedzi
Kefir może działać lekko kwasotwórczo, ale wiele osób odbiera go jako neutralny produkt. Kefir zawiera laktozę, ale może jej być dość mało (przynajmniej w tradycyjnym kefirze), dlatego często osoby z jej nietoleracnją mogą wypić jednorazowo szklankę kefiru bez żadnych problemów zdrowotnych.
Kefir nie zakwasza organizmu. Ponadto, gdy jesz różne rzeczy, nie skupiasz się tylko na jednym produkcie, to nie zakwasisz sobie organizmu.
Kefir jest bardzo zdrowy dla jelit, dostarcza bakterie jelitom.
Kefir zawiera laktozę.
Kefir zawiera laktozę. Jak chcesz się napić kefiru, a masz stwierdzoną badaniami nietolerancję laktozy, to możesz sobie wziąć lactocontrol i wtedy możesz pić kefir czy jeść nabiał.
Teoretycznie kefir ma kwasowy odczyn, ale musiałbyś go pić nie wiadomo ile, aby się zakwasić. Dodatkowo, zakwaszenie nie dzieje się w wyniku samej diety.
Możesz zakwasić organizm ciągłym stresem, niedożywieniem, niezdrową dietą.
Kefiru nie powinno się odstawiać. Nie dosyć, że jest bardzo dobry dla jelit, to ma też działanie przeciwbakteryjne.
Może zapobiegać rozwojowi Shigelli, E-coli, Salmonelli czy Helicobacter. Kefir i maślanka mają dobry wpływ na zdrowie. Maślanka dla przykładu redukuje ryzyko kamicy żółciowej.
Nie ma co popadać w panikę. Kefir co prawda ma laktozę, ale jest jej niewiele. Co do zakwaszania organizmu to nie miałabym w tym kierunku żadnych obaw pijąc kefir.