Co dodać do gotowania kalafiora?
Co dodać do gotowania kalafiora? Pytam w 2 celach – aby ograniczyć nieprzyjemny zapach wydzielany przez kalafior i aby potem zredukować negatywne efekty kalafiora w postaci gazów 🙂 I ewentualnie urozmaicić smak, jeśli się da.
4 Odpowiedzi
Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kalafiora oraz w celu zredukowania gazów po zjedzeniu tego warzywa należy do gotującego się kalafiora dodać koperek – całe gałązki albo pokrojony oraz sok z cytryny.
Inny sposób to dodanie łyżeczki sody oczyszczonej albo pół szklanki mleka. Można także użyć listek laurowy i trochę soku z cytryny.
Ja stosowałem ostatnio metodę z mlekiem. Dodałem trochę więcej niż pół szklanki mleka i rzeczywiście aż tak nie śmierdziało. I smak był lepszy.
Łyżeczka sody oczyszczonej i sprawa jest załatwiona. Zaś na wzdęcia pomaga koperek.
Gotowanie kalafiora to prosty proces, który można jednak urozmaicić, dodając kilka składników, które wzbogacą jego smak. Oto kilka propozycji:
-
Masło lub oliwa z oliwek – dodanie tłuszczu sprawi, że kalafior będzie miał bardziej kremową konsystencję i bogatszy smak.
-
Zioła – świeże lub suszone zioła takie jak tymianek, rozmaryn, majeranek czy pietruszka dodadzą aromatu i świeżości.
-
Czosnek – kilka ząbków czosnku wrzuconych do wody lub dodanych po ugotowaniu urozmaici smak kalafiora.
-
Sok z cytryny – kilka kropli soku z cytryny doda kalafiorowi lekkości i orzeźwienia.
-
Sól i pieprz – podstawowe przyprawy, które powinny znaleźć się niemal w każdym daniu, również w przypadku gotowanego kalafiora.
-
Gałka muszkatołowa – szczypta gałki muszkatołowej doda subtelnego, ciepłego smaku.
-
Ser – starty ser parmezan lub inny twardy ser dodany po ugotowaniu tworzy pyszną zapiekaną wersję kalafiora.
-
Bułka tarta – posypka z bułki tartej z dodatkiem masła i ziół, zapieczone na złoty kolor, nada kalafiorowi chrupkości.
-
Orzechy – posiekane orzechy, takie jak włoskie czy migdały, wyprażone na suchej patelni, dodadzą kalafiorowi chrupiącej tekstury i orzechowego smaku.
-
Przyprawy korzenne – kurkuma, kmin rzymski (kumin) czy curry mogą nadać kalafiorowi egzotycznego charakteru.
Pamiętaj, żeby nie przegotować kalafiora – najlepiej smakuje, gdy jest al dente, czyli lekko chrupiący. Aby zachować jego wartości odżywcze, warto gotować go na parze lub krótko w niewielkiej ilości wody.