Co lepsze na grilla – węgiel czy brykiet?
Czego używacie na grilla więcej, węgla czy brykietu? Mam poważny dylemat, czego używać. Brykiet pali się krócej ale równomiernie, węgiel pali się chyba ciut dłużej, ale część się nie spala.
6 Odpowiedzi
Pytanie w samo sobie trudne. Wybór węgla lub brykietu powinno być podyktowane tym, co znajduje się na grillu. Brykiet wytwarza wysoką temperaturę, ale potrzebuje sporo czasu na zapalenie się. Węgiel przeciwnie, stosunkowo szybko się zapala, lecz nie wytwarza wysokiej temperatury. W związku z tym brykiet nadaje się do smażenia mięs, steków itp., tj. produktów ciężkich, grubych i wymagających długotrwałej obróbki termicznej. Węgiel świetnie nadaje się do warzyw i delikatnych mięs oraz klasyczne kiełbaski.
Zawsze stosowałem brykiet, ale teraz już widzę różnicę, bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Czyli na grilla węgiel do lekkich potraw, a brykiet do cięższych, jak dłużej trzeba smażyć. Spoko.
Brytkiet bardziej równomiernie się spali. Węgiel ma kawałki małe i duże.
Ponadto, najlepszy jest grill gazowy. Jest znacznie zdrowszy od tego węglowego czy brykietowego. I szybciej wszystko masz, na grillu węglowym czy brykietowym musisz czekać około 45 minut, czasem godzinę, zanim będziesz mógł położyć jedzenie do grzania.
Moim zdaniem jedzenie przygotowane na brykiecie jest dużo smaczniejsze niż na węglu. To moja opinia – kucharz z wieloletnim stażem w kuchni.
Niektórzy ludzie wolą węgiel, ponieważ zapewnia on bardziej intensywny smak, podczas gdy inni wolą brykiety, ponieważ są one łatwiejsze do rozpalenia i kontrolowania. Ostatecznie, to do jednostki należy decyzja, który rodzaj paliwa jest najlepszy dla ich potrzeb. I jedno i drugie będzie dobre, nie ma uniwersalnej odpowiedzi.
Ostatecznie sprowadza się to do osobistych preferencji. Niektórzy ludzie wolą smak, że węgiel nadaje na jedzenie, podczas gdy inni uważają brykiety być bardziej wygodne.
Jeśli wolisz bardziej dymny smak, to węgiel może być lepszą opcją dla Ciebie. Brykiety mają tendencję do wytwarzania bardziej równomiernego ciepła, więc jeśli szukasz spójnych wyników gotowania, brykiet jest bezpieczniejszą opcją.
Ja kupuję, co jest pod ręką, czasem to a czasem to. Ale na brykiecie łatwiej mi się pali.