Co ma więcej białka – wołowina czy wieprzowina?
W którym mięsie jest więcej białka – w wołowinie czy w wieprzowinie? Które z tych mięs ma wyższą wartość – ma mniej tłuszczu i więcej pożytecznych składników?
5 Odpowiedzi
Oczywiście mniej tłuszczu ma wołowina i jest bardziej wartościowa. Dlatego też jest droższa. W niektórych sklepach mięsnych nawet w ogóle jej nie sprzedają, bo mało kto pyta. Jeśli szukasz jakiejś wartościowej diety to wydaje mi się, że wołowina, indyk i ryba będą najlepsze.
Wołowina i wieprzowina są na bardzo zbliżonym poziomie ogólnie, ale ciut więcej ma wołowina.
To też zależy, jakie mięso jesz. Wiadomo, że boczek będzie mieć więcej tłuszczu i mniej białka, niż polędwica czy szynka.
Osoby o siedzącym trybie życia, dorosłe, spokojnie mogą zrezygnować w diecie z wieprzowiny i wołowiny. Zobaczycie zmianę w samopoczuciu, zwiększy się wydajność pracy. Jeśli cierpicie na depresję, może trochę zelżyć po rezygnacji jedzenia mięsa.
Współczesne mięso jest nafaszerowane lekami, dodatkowo pasze dawane zwierzętom są fatalnej jakości. Jest za dużo ludzi i dobrej jakości mięso, certyfikowane, można kupić w niewielu miejscach i kosztuje około 100 zł za kilogram.
Wołowina ma większą zawartość białka, niż wieprzowina. Jest ciut bardziej odżywcza i ma w sobie trochę mniej tłuszczu, niż wieprzowina.
Wieprzowinę zaś znacznie łatwiej jest przyrządzić i jak dla mnie – znacznie lepiej smakuje.
Wszystko zależy od tego, jaki kawałek mięsa chcesz zjeść, bo już sam jego rozbiór bardzo mocno wpływa na to, ile w danym kawałku będzie tluszczu i białka. Generalnie warto też pamiętać, że tłuszcz też jest człowekowi potrzebny, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, ale te to raczej w wieprzowym mięsie są w dobrych proporcjach.
A tu masz dokładne porównanie
Na początek różne kawałki wiperzowego i ich składniki odżywcze:

A teraz różnego rodzaju mięsa wołowe:

Więc jak widzisz: jak chcesz dużo białka, najlepiej wziąć udziec wołowy. Ale jak już porównasz żeberka, to wieprzowe miały więcej białka. 🙂
Interesuję się dietą i treningiem, więc to porównywałem!
BIAŁKO: Różnice są minimalne – oba mięsa mają podobną zawartość białka (około 25-27g na 100g w chudych kawałkach). Wołowina może mieć lekko więcej, ale to naprawdę niewielka różnica.
TŁUSZCZ – tutaj jest różnica:
- Chuda wołowina (rostbef, polędwica) – 3-5g tłuszczu/100g
- Chuda wieprzowina (polędwica) – 3-4g tłuszczu/100g
- Tłuższa wieprzowina (schab, karkówka) – 10-20g tłuszczu/100g
Wieprzowina MOŻE być chuda, ale częściej kupuje się tłustsze kawałki. Wołowina w chudych kawałkach zazwyczaj ma mniej tłuszczu.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
- Wołowina wygrywa: więcej żelaza (ważne!), cynku, witaminy B12
- Wieprzowina: dużo witaminy B1 (tiaminy)
KALORIE: Chuda wołowina: ~130-150 kcal/100g Chuda wieprzowina: ~140-160 kcal/100g Tłusta wieprzowina: 200-250 kcal/100g
MOJA OPINIA: Jeśli zależy Ci na dietie i zdrowiu – wołowina (chude kawałki) jest lepsza. Ma mniej tłuszczu, więcej żelaza i jest „czystsza”. Ale wieprzowa polędwica też jest OK! Unikaj tylko tłustych kawałków wieprzowiny jak karkówka.
Sam jem głównie wołowinę i kurczaka, wieprzowina tylko czasem.