Co można wędzić? Jakie produkty można wędzić?
Lubię wędzone jedzenie. Jakie produkty można wędzić? Bardzo lubię kiełbasę wędzoną i łososia wędzonego. I makrelę wędzoną. Jakie jeszcze znacie produkty wędzone?
18 Odpowiedzi
Boczek można wędzić. Boczek wędzony jest bardzo dobry.
No i wszelkiego rodzaju ryby wędzone, jak wspomniałeś.
Są chyba też dostępne szynki wędzone i są bardzo dobre.
Kiełbasę także można wędzić na różne sposoby, kiełbasa kiełbasie nierówna.
Pierś wędzona jest rewelacyjna. Najpierw maceruje się w przyprawach a następnie. Wkłada kilka sztuk do jednej siatki i na hak. One podczas wędzenia się ze sobą łączą i powstaje niczym ze sklepu baton wędliny bez e dodatków. Pycha.
Wędzić najlepiej kiełbasę – kiełbasa wędzona jest pyszna. Na drugim miejscu ryba – w mojej miejscowości jest sklep rybny, wędzą rybę na miejscu, naprawdę super.
Poza mięsami i rybą raczej nie ma produktów, które się wędzi.
Wielu rzeczy nie uwędzisz. Praktycznie chyba tylko jakieś mięsa i ryby się wędzi. Raczej o warzywach wędzonych nigdy nie słyszałam, ani o innych produktach, które można uwędzić
Można wędzić ryby i ryby wędzone są bardzo smaczne. Są nawet sklepy w których na miejscu wędzą ryby i sprzedają świeżo uwędzone – pyszne.
Tak jak napisano wyżej, wędzić można kiełbasę, inne mięsa czy rybę. Bardzo dobra jest wędzona karkówka. Tutaj masz wideo na temat wędzenia karkówki:
Makrela wędzona to moja ulubiona ryba. Tak więc na pewno można wędzić rybę. Kiełbasę kiedyś wędziła moja babcia – więc kiełbasę też można wędzić. Pewnie inne mięsa także można wędzić.
Boczek wędzony czasem sprzedają w sklepach mięsnych. Nie wiem który jest lepszy – wędzony czy gotowany.
Aby wędzić coś samemu, trzeba się na tym znać i umieć to robić, aby się nie otruć. Tutaj macie filmik na temat wędzenia różnych rzeczy:
Ja osobiście lubię różnego rodzaju ryby wędzone.
Drób można wędzić. Ja czasem kupuję sobie w sklepach udko wędzone, a właściwie to ćwiartkę wędzoną. Zawsze są dwie w paczce. Nie ma to za dobrego składu, ale raz na jakiś czas raczej człowieka nie zabije.
Co można wędzić? Mnóstwo rzeczy można wędzić. Można wędzić schab. Można wędzić boczek. Można wędzić karpia. Można wędzić węgorza. Można wędzić pstrąga. Można wędzić makrelę. Można wędzić drób (w sklepach można kupić np. pierś z kurczaka wędzoną, bardzo smaczne).
Można wędzić ser. Amur i okoń wędzone są bardzo dobre.
Słyszałem też o czymś takim jak wędzony czosnek, ale nie wiem o co chodzi.
Z tego co ja się orientuję to wędzić można przede wszystkim mięso i ryby. Poza tym można także wędzić sery. Wędzenie nadaje taki przyjemny smak, ale nie wszyscy za tym przepadają. I należy w sklepach uważać na pseudo wędzone produkty. One nie są wędzone, tylko posmarowane jakąś substancją, która ma nadawać wrażenie wędzenia. Wiadomo – najlepiej byłoby samemu wędzić, ale nie każdy ma warunki. Trzeba w takim przypadku znaleźć jakiś sprawdzony, pewny sklep gdzie produkty są naprawdę wędzone.
Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby wędzone. Wędliny wędzone też są bardzo smaczne. Najważniejsze to kupić coś naprawdę uwędzonego, a nie pomalowanego.
Mięso
Ryby
Ser
Drób
Papryka
Śliwka
Jablko
Najbardziej popularne jest oczywiście mięso i ryby ale warto spróbować coś innego
Indyk wędzony to jest fajna sprawa. Wędzona pierś z indyka. Wędzona pierś z kurczaka i wędzone ćwiartki z kurczaka również należą do moich przysmaków. Oczywiście zdrowsze będzie, jak się uwędzi samemu. Szczególnie te ćwiartki wędzone w sklepach nie należą do najzdrowszych pokarmów.
Jak ktoś jest pasjonatem wędlin czy innych wędzonek i sami coś wędzicie, to takie wędzone coś jest dobrym pomysłem na dodatek do prezentu. Nie ma takiego zwyczaju, ale dziś coś uwędzone zdrowo, we własnym domu to jest naprawdę cenna rzecz.
Najlepiej jest mieć własną wędzarnię. Ja myślę o takiej. Wtedy wiesz na pewno, w jaki sposób masz uwędzone jedzenie. Czasami można gdzieś trafić, że niby coś jest wędzone, a tak naprawdę jest tylko posmarowane jakąś mazią. Wędzone ryby są przepyszne, jakieś szyneczki itp. też są bardzo smaczne.
Ja niedawno dowiedziałem się, że także owoce i warzywa można wędzić. Bardzo smaczna jest śliwka wędzona. O ile jest dobrze uwędzona. Można też uwędzić jabłko, ale nie miałem okazji spróbować.
Z warzyw można wędzić kapustę, szparagi, brukselkę czy karczochy. Także pomidory, kalafior czy kukurydzę można wędzić. Kukurydzę chyba wędzi się w kolbie.
A próbował ktoś wędzonych biały ser? Ja niedawno próbowałem i bardzo mi smakował. Oryginalny smak.
Poza tym wędzone wędliny i ryby to podstawa. W Wielkanoc takie wędzonki to podstawa.
Osobiście nie przepadam za wędzonymi śliwkami. Ten zapach mnie odrzuca.
To prawda, wędzona kiełbasa niebo w gębie. Ryby wędzone to bardzo powszechny produkt, np. makrela, dorsz, pstrąg. W sklepach na półkach się przewalają. Łosoś wędzony też jest ekstra smaczny, z makaronem.