Co to jest smak umami? Co ma smak umami?
Ostatnio ktoś mówił, że grzyby mają smak umami. Co to znaczy? Co to jest smak umami? Jakie produkty mają smak umami? Potraficie wskazać jakieś produkty? Albo opisać ten smak?
3 Odpowiedzi
Smak umami ma chyba jakiś związek z mięsem. Ostatnio oglądałem program kulinarny i prowadząca powiedziała o jakichś grzybach, że mają smak umami, dzięki czemu przypominają smakiem mięso. Możliwe, że to było o boczniakach, ale nie jestem pewien. To by miało sens, boczniaki mają konsystencję, jak mięso.
Smak umami jest piątym podstawowym smakiem, obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego i ma charakterystyczną, bardzo bogatą nutę.
Smak umami jest obecny w wielu potrawach, w tym w wodorostach, serze, ciecierzycy, sosie sojowym, warzywach, mięsie i rybach.
Smak ten jest związany z glutaminianem sodu, który jest naturalnie obecny w wielu produktach spożywczych.
Umami ma dwa różne poziomy intensywności, w zależności od rodzaju produktu i jego składników. Jego mocny smak można wyczuć w wielu potrawach kuchni japońskiej, takich jak ramen, udon, sushi i teriyaki.
Smak umami jest typowy dla mięsa, ryb i owoców morza, jak również grzybów, soi i niektórych warzyw.
Można go również znaleźć w produktach przetworzonych, takich jak wywary mięsne, zielona herbata, orzechy, pomidory, brokuły, grzyby, produkty mleczne, produkty kiszone, sos sojowy, tradycyjna japońska sake oraz sztuczne wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu lub potas.