Co w jajku jest zdrowsze – białko czy żółtko?
Który element jajka jest zdrowszy, ma więcej zdrowych składników odżywczych – białko czy żółtko?
16 Odpowiedzi
jajka powinno się jesc w całosci – zarówno białko jak i zółtko. Kazda czesc jajka ma inne własciwosci, bialko nie zawiera tłuszczu wiec napewno jest lepsze dla osob ktore maja nadwage i starają się zrzucić przysłowiowe pare kg.(niska zawartosc kalorii ) Jednak zółtko posiada więcej białka niż białko jaja kurzego. Zawiera wit D, B9, B12. a takze mineraly zelazo fosfor potas. nie zawiera duzo cholerterolu mimwiec nie jest groźne dla naszego zdrowia. wiekszy problem stanowią tluszcze na ktorych przyrządzamy jajka (oleje masło itp)
Zarówno białko, jak i żółtko, mają swoje specyficzne właściwości, uzupełniające się. Nie powinno się jeść tylko białka lub tylko żółtka, lecz oba składniki. Czyli zjadać całe jajko. Białko nie zawiera tłuszczu i ma mniej kalorii. Żółtko zawiera tłuszczu, ale zawiera też więcej białek, niż samo jajko.
Białko zawiera pewien rodzaj peptydu, który działa wspomagająco na obniżenie ciśnienia krwi.
Żółtko jest dobrym źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim jest ono bogate w żelazo, potas, fosfor, a także magnez.
Podsumowując, żadne nie jest zdrowsze, i jedno i drugie ma pewne właściwości i trzeba jeść zarówno żółtko, jak i białko.
Zgadzam się z przedmówcami, jajką sa produktem bardzo odżywczym i najlepiej spożywać je w całości.Osobiście jestem za spożywaniem jaj ugotowanych na twardo, przy smżeniu chociażby tracą zbyt dużo ze swoich właściwości.
Białko w dużych ilościach jest bardziej szkodliwe, niż żółtko. Obie rzeczy są zdrowie w umiarze, zarówno białko, jak i żółtko, ale jeśli trzeba by wskazać konkretnie, to żółtko jest zdrowsze.
Powinno się zjadać całe jajko, a nie decydować, czy jest biało czy żółtko. A co jest zdrowsze, nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Ja lubię zarówno jajko, jak i żółtko i zjadam oba.
Białko i żółtko w jajku uzupełniają się. Niezdrowo byłoby jeść tylko jajko albo tylko żółtko. A dlaczego pytasz? Nie lubisz któregoś elementu jajka?
Żółtko jest odrobinę zdrowsze niż białko. Gdybyś miał jeść samo żółtko czy samo białko, lepiej jeść samo żółtko. Ale idealnie jest zjadać całe jajko, w obu elementach jajka są pożyteczne składniki odżywcze.
Ja uwielbiam jajko sadzone jako dodatek do potrawy – zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, frytek, kaszy – do wszystkiego.
Gdybym miał wybrać w jajku żółtko lub białko, wybrałbym żółtko ze względu na zdrowie, białko ze względu na smak. Ale razem dają najwięcej, więc jedzcie całe jajka.
Gdybyśmy już koniecznie mieli porównywać i wybrać, to oczywiście zdrowsze jest żółtko w jajku niż białko. Żółtko ma trochę więcej minerałów. Ja zawsze jem całe jajka, najbardziej lubię na miękko.
I żółtko i białko są ważne. Całe jajko jest bardzo zdrowe w jeśli spożywamy je w umiarze. Mnie osobiście z całego jajka bardziej smakuje żółtko, ale jem całe jajko. Nie znam się na tym, które z nich jest bardziej zdrowe. Warto jeść jajka.
Najbardziej lubię jeść jajko na miękko. Podobno jajko na miękko dodatkowo jest najzdrowsze, na twardo już traci niektóre właściwości.
Białko ma chyba w sobie składniki odpowiedzialne za cholesterol, dlatego nie zaleca się mężczyznom jeść dużo jajek (dlaczego w ogóle mężczyźni mają więcej problemów z cholesterolem, niż kobiety?).
Co jest zdrowsze w jajku żółtko czy białko – to zależy. W pierwszej kolejności najlepiej zrobić sobie testy na nietolerancje pokarmowe.
Ja ostatnio sobie zrobiłem i okazało się, że lekko nie toleruję białka. A właściwie lekko toleruję. Czyli mogę jeść, ale w bardziej ograniczonych ilościach. Tak więc dla mnie zdrowsze będzie żółtko niezależnie od właściwości odżywczych białka i żółtka.
Całe jajko jest zdrowe, należy jeść białko jak i żółtko. Należy wspomnieć, że warto je jeść ze względu na dużą ilość wapnia oraz składniki odżywcze.
W żółtku jaja są substancje, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Dodatkowo ja mam lekką nietolerancję na białko jajka, więcej dla mnie żółtko jest lepsze. Ale białko też mogę jeść, ponieważ nietolerancja jest bardzo mała.
Odpowiadając na to pytanie, należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Po pierwsze, spójrzmy na zawartość składników odżywczych w każdej części jajka. Jajka są świetnym źródłem białka, a zarówno białko, jak i żółtko zawierają białko. Jednak żółtko zawiera większe stężenie tłuszczu i cholesterolu niż białko.
Tak więc, jeśli mówimy o korzyściach zdrowotnych, białko jajka jest lepszym wyborem. Jest mniej w nim tłuszczu i cholesterolu, a więcej białka. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, a także może pomóc w regulacji metabolizmu.
Należy jednak pamiętać, że żółtko zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym witaminy A, D i E. Jeśli więc chcesz uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych z jajka, najlepiej zjeść je w całości.
Zdrowie jajka zależy od wielu czynników, w tym tego, jak jest ono produkowane. Białko jajka zawiera więcej aminokwasów i jest bardziej bogate w składniki odżywcze niż żółtko. Żółtko zawiera więcej kalorii i tłuszczu, ale także więcej witamin i minerałów. Oba składniki są ważne dla zdrowia, więc najlepiej spożywać całe jajko.
Zgadzam się, żółtko i jajko się uzupełniają i nie powinno się wybierać.