Co wpływa na jakość mięsa drobiowego?
Co wpływa na jakość mięsa drobiowego? Co decyduje o jakości mięsa drobiowego? Jakie są czynniki kształtujące cechy sensoryczne mięsa drobiowego? Co wpływa na jakość i świeżość tego mięsa?
1 Odpowiedź
Dużo czynników wpływa na ten fakt. Jednym z nich jest to, czy są to kurczaki, które trzymane są w zamknięciu. Jest taki ciekawy film, gdzie facet dostaje się do pracy przy hodowli brojlerów. Kurczaki są hodowane w dużej zamkniętej hali, gdzie stoją jeden obok drugiego. Dostają taką paszę i takie jedzenie, które sprawia, że bardzo szybko rosną. Nadmiernie wręcz, do tego stopnia, że ich kości i mięśnie nie są w stanie utrzymać ich ciężaru. Część z nich upada i leży na plecach, takie są zabijane i wyrzucane. Oczywiście do tego dochodzi fakt, że nie mają ruchu, dostają antybiotyki itp. Zwierzęta żyją na własnych odchodach. Takie mięso z pewnością nie jest zdrowe.
Najlepsze i najzdrowsze mięso drobiowe, to takie z wolnego wybiegu. Gdzie osoba zajmująca się hodowlą nie pcha w te zwierzęta hormonów, ani nie dodaje na wszelki wypadek antybiotyków. Dobrze jest także, kiedy te zwierzęta mają zróżnicowaną dietę i nie są pasione na siłę.