Co zalicza się do czerwonego mięsa?
Co zalicza się do czerwonego mięsa? Jakie mięso to czerwone mięso? Czy wieprzowina to czerwone mięso? Czy wołowina i cielęcina to czerwone mięso?
2 Odpowiedzi
Na pewno kurczak to nie jest czerwone mięso, ponieważ to jest białe mięso.
Do czerwonego mięsa zalicza się mięso pochodzące od ssaków lub ptaków, które zawiera więcej mioglobiny niż białe mięso, co sprawia, że jest czerwone, gdy jest surowe i ciemne, gdy jest gotowane (wyjątek stanowi wieprzowina, gdzie schab jest jasny, ale zalicza się go do czerwonego mięsa.
Pełna lista czerwonych mięs obejmuje:
- wołowinę,
- cielęcinę,
- bizona,
- jagnięcinę,
- baraninę,
- wieprzowinę,
- sarnę,
- kozę,
- dzika
- łosia.
Warto jednak pamiętać, że definicje czerwonego mięsa w nauce o żywieniu i kulinariach różnią się, ale w każdej wieprzowina jest czerwonym mięsem, pomimo że niektóre jej kroje są klasyfikowane jako białe mięso w sensie kulinarnym.