Co zrobić z jeżyn? Przepisy z jeżynami
Co można zrobić z jeżyn? Jak wykorzystać jeżyny? Zrobić jakieś danie na słodko? Albo jakieś ciasto? A może po prostu kompot? Jak wykorzystujecie jeżyny?

6 Odpowiedzi
Jeżeli jeżyny to obowiązkowo ciasto lub koktajl.
Ja lubię do mleka dodać dojrzałego banana i garść jeżyn, możesz dorzucić też łyżkę masła orzechowego i szczyptę soli. Wszystko należy zblendować i smacznego. Polecam. 🙂
Cobbler jeżynowy
Składniki:
1 filiżanka jeżyn
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka zimnego masła
1/2 szklanki mąki samorozpuszczalnej
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka wyciągu z wanilii
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W małej misce połącz jeżyny, cukier, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wlać do 1/4 naczynia do pieczenia.
3. Posiekaj masło w mące, aż będzie przypominać grube okruchy. Wymieszaj z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, aż mieszanina będzie wilgotna. Rozprowadź ciasto łyżką na mieszance jeżyn.
4. Piec przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Z jeżynami można zrobić wiele przepisów! Oto kilka pomysłów:
- Jeżynowy Cobbler: Ten klasyczny przepis jest idealny na letni deser. Można użyć świeżych lub mrożonych jeżyn w tym przepisie, i służyć z gałką lodów lub bitej śmietany.
- Ciasto jeżynowe: Kolejny klasyczny przepis, który jest idealny na lato. Ten przepis używa świeżych jeżyn i można zrobić własne ciasto albo kupić w sklepie podstawę.
- Kruszonka z jeżynami: Znajdziecie w necie przepisy na to.
- Sos jeżynowy: Ten sos jest świetny na naleśniki, gofry, lody i każdy inny deser. Jest również świetny do tworzenia koktajli, takich jak jeżynowy mojito.
- Dżem jeżynowy: Ten dżem jest idealny do rozprowadzania na tostach, używania w przepisach lub dawania jako prezent. To jest łatwe do wykonania i może być wykonane z świeżych lub mrożonych jeżyn.
Jeżyny to wspaniałe owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów! Oto najlepsze pomysły:
Słodkie wypieki i desery
Ciasta i muffiny – jeżyny świetnie sprawdzają się w drożdżówkach, sernikach, muffinach czy klasycznym cieście drożdżowym. Dodają piękny kolor i słodko-kwaśny smak.
Tarta z jeżynami – na kruchym spodzie z budyniem waniliowym lub kremem mascarpone, przykryta świeżymi owocami.
Crumble – zapiekanka z jeżyn przykryta kruszonką z masła, mąki i cukru. Podawaj ciepłą z lodami waniliowymi.
Przetwory na zimę
Dżem jeżynowy – klasyczny przetwr, który zachowa smak lata. Wystarczy ugotować jeżyny z cukrem (proporcja około 1:1) i odrobiną soku z cytryny.
Syrop – ugotuj jeżyny z wodą i cukrem, przecedź. Doskonały do napojów i deserów.
Mrożenie – umyj, osusz i zamroź na tackach, potem przełóż do woreczków. Świetne do smoothie zimą.
Napoje
Smoothie – zmiksuj z bananem, jogurtem i miodem. Dodaj szpinak dla większej wartości odżywczej.
Lemoniada jeżynowa – rozgnieć owoce, zalej wodą, dodaj sok z cytryny i miód.
Nalewka – zalej jeżyny wódką, dodaj cukier i pozostaw na kilka miesięcy.
Słone dania
Sos do mięs – jeżyny pasują do dziczyzny, kaczki czy wieprzowiny. Podduś z cebulą, winem i ziołami.
Sałatki – dodaj do sałatek z rukolą, serem kozim i orzechami.
Które z tych pomysłów najbardziej Cię interesuje? Mogę podać dokładny przepis!
Jeżyny to rewelacyjny owoc, a szkoda je marnować! Mam kilka sprawdzonych pomysłów:
Przetwory na zimę:
- Dżem/konfitura – klasyk, potrzebujesz tylko cukru i trochę cytryny. Zamyka się sam przez pektynę z owoców
- Sok/syrop – przecedzony przez gazę, idealny do herbaty zimą
- Kompot – najprostsze, słoiki na 10 minut do pasteryzacji i gotowe
Mrożenie: Najłatwiejsze – rozłóż na tackę, zamroź, przesyp do woreczka. Zimą masz jak świeże do smoothie czy ciast.
Ciasta i desery:
- Placek drożdżowy z kruszonką – pycha!
- Sernik z jeżynami na wierzchu
- Naleśniki z jeżynami i bitą śmietaną
- Budyń z jeżynami
- Do muffinów albo babeczek
Inne pomysły:
- Nalewka (jeżynówka) – 0,5 kg owoców, 0,5 kg cukru, litr spirytusu, 2-3 miesiące maceracji
- Ocet jeżynowy – zalej octem winnym, po tygodniu przecedź
Ja osobiście robię dżem, część zamrażam, a resztę przerabiam na kompoty. Jeżynówka też się sprawdza jako prezent 😉
Uwielbiam jeżyny! Sama zbieram je z działki i w lasie, więc mam sporo pomysłów 🙂
Co ja robię z jeżyn:
Na zimę:
- Kompot – klasyka, pasteryzuję w słoikach
- Dżem/konfitura – sama lub z jabłkami (dodają pektyny)
- Mrożę – wymyte i osuszone na tackach, potem do woreczków
- Sok – wyciskam przez gazę, pasteryzuję
Ciasta:
- Drożdżówka z jeżynami i kruszonką – pyszna!
- Ciasto ucierane z jeżynami
- Sernik z jeżynami na wierzchu
- Muffiny z jeżynami
Na świeżo:
- Do jogurtu lub owsianki na śniadanie
- Koktajl/smoothie (jeżyny + banan + mleko)
- Naleśniki z jeżynami
- Po prostu tak zjeść ze śmietaną 🙂
Nalewka: Jeśli lubisz – jeżynówka to przepyszna nalewka!
Jeżyny świetnie się mrożą, więc ja zawsze dużą część zamrażam i potem używam przez cały rok do ciast i koktajli. Pamiętaj tylko, żeby je delikatnie myć – są kruche!