Czego nie jeść przy refluksie?
Czego nie jeść przy refluksie? Czy przy refluksie można pić mleko? Jakie owoce można jeść? Możecie podać jakieś przykładowe menu dla osób z refluksem? Co należy jeść i pić, aby jak najszybciej to wyleczyć i dostarczyć odpowiednich składników odżywczych do organizmu? Czego zaś unikać? Jakie potrawy są zabronione?
2 Odpowiedzi
Przy refluksie nie powinno się spożywać: czekolady i wyrobów czekoladowych, kawy, pomidorów oraz przetworów pomidorowych, cebuli i warzyw cebulowych, napojów gazowanych, alkoholu, naparu z mięty, owoców cytrusowych oraz soków z tych owoców, a także produktów oraz potraw tłustych, odsmażanych, ciężkostrawnych i pikantnych.
Mleko jest przy refluksie nawet wskazane. Istnieje powszechne przekonanie, że wypicie szklanki mleka (lub wody) łagodzi objawy refluksu, ponieważ mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku (a woda oczyszcza przełyk z kwasu solnego).
Owoce, które można jeść przy tej przypadłości to: banany, brzoskwinie, gruszki, mango, melony i nektarynki.
Przy refluksie żołądkowo-przełykowym warto unikać następujących produktów:
- Kawa i napoje zawierające kofeinę
- Alkohol
- Czekolada
- Cytrusy i soki cytrusowe (np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty)
- Pomidory i produkty pomidorowe
- Ostre i pikantne potrawy
- Cebula i czosnek
- Tłuste i smażone potrawy
- Mięta
- Napoje gazowane
- Duże ilości cukru
- Produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu
- Ocet i potrawy marynowane
- Orzechy i nasiona
- Duże porcje jedzenia
Zamiast tego, zaleca się:
- Jedzenie mniejszych porcji, ale częściej
- Spożywanie ostatniego posiłku co najmniej 3 godziny przed snem
- Picie wody niegazowanej
- Jedzenie produktów alkalicznych, takich jak banany, melony, warzywa niekapustne
- Spożywanie chudego mięsa i ryb
- Wybieranie produktów pełnoziarnistych
Pamiętaj, że reakcje na poszczególne produkty mogą być indywidualne. Warto prowadzić dziennik żywieniowy, aby zidentyfikować, które pokarmy najbardziej nasilają objawy refluksu w Twoim przypadku.