Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?
Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Jakich potraw powinno się unikać, gdy ma się wysoki cholesterol? Co należy wykluczyć z diety?
2 Odpowiedzi
Kiedy ma się zbyt wysoki poziom cholesterolu, należy mocno ograniczyć (a najlepiej – całkowicie wykluczyć z diety) tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli np. wieprzowinę (kiełbasy, wędliny, pasztety, salceson, konserwy mięsne itp., itd.), masło (lepiej zastąpić je roślinną margaryną), tłusty nabiał.
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać jedzenia:
1. Tłustych mięs, takich jak boczek, kiełbasa, i niektóre rodzaje czerwonego mięsa.
2. Fast foodów, które są zwykle bogate w tłuszcze trans i nasycone.
3. Produktów mlecznych pełnotłustych, takich jak śmietana, masło, pełnotłuste mleko i sery.
4. Pieczywo i przekąski z tłuszczami trans, takie jak ciastka, ciasteczka i chipsy.
5. Alkoholu i napojów z dużą ilością cukru.
Zamiast tego, powinno się skupić na jedzeniu zdrowych tłuszczów, takich jak te znalezione w rybach, orzechach i oliwie z oliwek, a także na dużych ilościach owoców, warzyw i błonnika.