Czego nie jeść przy zaparciach?
Czego nie jeść przy zaparciach? Co jeść, żeby nie mieć zaparć? Co jeść na rozluźnienie stolca? Jak powinna się odżywiać osoba z zaparciami? Jaka dieta jest najlepsza na zaparcia? Co powinno się jeść, a czego unikać?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/3805/6100482a3089c-bpthumb.jpg)
Przy zaparciach zaleca się unikać: białego pieczywa, białego ryżu (w szczególności rozgotowanego), białego makaronu, gotowanych jabłek, gotowanej marchewki, galaretek mięsnych (ponieważ żelatyna ma działanie zapierające), klusek, pierogów oraz innych dań mącznych, a także słodyczy (w tym deserów i ciast).
Aby rozluźnić stolec, powinno się jeść produkty wspomagające mikroflorę jelit, czyli, powiedzmy, fermentowane produkty mleczne (np. kefiry, maślanki, jogurty czy kwaśne mleko). Wspomniane produkty zawierają bakterie kwasu mlekowego i działają lekko „rozwalniająco”.
Chcąc zapobiegać zaparciom, należy dbać o to, aby codziennie utrzymywać zdrową dietę, m.in. włączając do niej pokarmy zawierające błonnik (np. otręby pszenne) oraz pijąc duże ilości płynów.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/8206e560bd78118cf0ff55ff766a0445?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F8206e560bd78118cf0ff55ff766a0445.jpg&r=g)
Przy zaparciach, warto unikać pewnych produktów, które mogą pogarszać objawy. Do tych produktów należą:
1. Fast food i przetworzone jedzenie. Są one bogate w tłuszcz i ubogie w błonnik, co może prowadzić do zaparć.
2. Czerwone mięso. Choć jest źródłem białka, może także zaszkodzić układowi trawiennemu ze względu na wysoki poziom tłuszczu i małą ilość błonnika.
3. Produkty mleczne mogą prowadzić do zaparć u niektórych osób, zwłaszcza tych, które mają nietolerancję laktozy.
4. Alkohol i kofeina mogą odwadniać organizm, co z kolei może prowadzić do zaparć.
5. Białe pieczywo, ryż i makaron to produkty są ubogie w błonnik i mogą zaszkodzić układowi trawiennemu.
Jeśli spożywamy powyższe produkty (nie powinno się z nich rezygnować) warto mieć w diecie też produkty bogatych w błonnik, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona. Pamiętaj też o piciu dużej ilości wody (ale też nie za dużej). Jeżeli problem z zaparciami utrzymuje się, warto skonsultować się z lekarzem.