Czy babkę piaskową można zamrozić?
Czy babkę piaskową można zamrozić? Czy babka piaskowa nadaje się do zamrożenia? A jeśli tak, to jak ją zamrozić? Jaki jest najlepszy sposób na mrożenie babki?
5 Odpowiedzi
Jasne, można zamrozić babkę piaskową. Najlepiej zrobić to, zamykając ją w szczelnym pojemniku – tak, aby nie przesiąkła zapachami pozostałych rzeczy znajdujących się w zamrażarce.
Tak, babkę piaskową bez problemu możesz zamrozić. Ja zamroziłam po świętach ostatnich i rozmroziłam po około miesiącu. Była dobra. Nie tak dobra, jak przed mrożeniem, ale nie utraciła mocno na jakości. Większość ciast można mrozić. Niemniej jednak ostatnio rzadziej piekę, a częściej kupuję, ponieważ jak się upiecze, to jest dużo i nie ma potem kto zjeść.
Zamiast mrozić, możesz spokojnie wsadzić do lodówki na kilka dni. Tylko najlepiej w pojemniku, albo zawiniętą w coś. Nie straci tak na smaku, jak po trzymaniu w zamrażalniku. I sobie na spokojnie możesz zjeść w ciągu kilku dni po świętach.
Ale mrozić oczywiście można, jeśli nie masz możliwości zjedzenia.
Myślę, że tak. Można zamrozić babkę piaskową. Należy to zrobić w jakimś szczelnym pojemniku. Może być nawet jakiś plastikowy, który nadaje się do wkładania do zamrażalnika.
Jak już będziesz mieć potrzebę rozmrożenia to wystarczy zostawić ciasto na około trzy godziny w temperaturze pokojowej.
Babka piaskowa zamknięta w szczelnym pojemniku dopuszczonym do mrożenia może zostać zamrożona. Nie powinno nic jej się stać. Możesz przed włożeniem ciasta do zamrażalnika pokroić je aby wyjmować tyle, ile chcesz. Wrzucasz do tostera, minuta i gotowe. Ciasto jak świeże.