Czy banan jest lekkostrawny, czy ciężkostrawny?
Czy banan jest owocem lekkostrawnym, czy raczej jest ciężkostrawny? Gdy trzeba jeść tylko lekkostrawne rzeczy, można w takiej diecie mieć banan, czy trzeba go wykluczyć?
8 Odpowiedzi
Banany to owoce lekkostrawne, jeśli twoja dieta ma być lekkostrawna, to możesz jeść banany. Podobno banany są tuczące jak się je dużo, ale lekko się je trawi.
Banany, jak większość owoców, trawi się lekko. Czyli są lekkostrawne. Ciężkostrawne są na pewno grzyby, a także boczek i inne tłuste mięsa.
Banany to właśnie takie owoce, które są lekkostrawne. Większość ludzi trawi je lekko. Mają miękką konsystencję, są źródłem węglowodanów. Dodatkowo banany są bogatym źródłem potasu, zaleca się je spożywać podczas wielu dolegliwości, a także dla zdrowych osób. Banany można jeść same, albo np. zrobić sobie placki z bananami (zamiast z jabłkami) albo na śniadanie jogurt naturalny z bananem – szczególnie latem, gdy jest gorąco to jest bardzo przyjemne.
Banany są lekkostrawne. Taki paradoks – ciężkostrawny jest surowy ogórek. Ale kiszony czy korniszon już jest mniej ciężkostrawny. Mój tata miał zabieg na jelicie i miał mieć lekką dietę i nie wolno było mu jeść właśnie surowego ogórka. Banan jest lekkostrawny.
Jest lekkostrawny, ja jem dużo bananów, uwielbiam banany. Ten owoc mi nigdy nie obrzydnie. Oczywiście jem tylko dojrzałe, wtedy są najsmaczniejsze. Jak już zaczynają się na skórce robić plamki, wtedy banan jest najlepszy.
Jak masz do wyboru ktoleta schabowego i banana – wybierz banana.
Jak masz do wyboru parówkę i banana, zjedz banana.
Banan nie jest ciężkostrawny. Ale pamiętaj też, aby jeść owoce lokalne. Jedzenie tylko i wyłącznie owoców importowanych gdzieś z drugiego końca świata też nie jest dobre.
Pamiętaj też, że jak masz za dużo bananów, można je z powodzeniem zamrozić, zamiast wyrzucać. Można zamrozić obrane ze skórki i pokrojone na kawałki, jak i całe ze skórką.
Nawet w przypadku niektórych schorzeń układu pokarmowego (np. wrzody) można jeść banana. Banan jest lekkostrawny.
Banan posiada zdolność neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego oraz zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka.