Czy barwnik E171 jest szkodliwy?
Czy barwnik E171 jest szkodliwy? To jest dwutlenek tytanu. Moim zdaniem tytan to nie jest coś, co człowiek powinien jeść. Czy tytan jest szkodliwy dla zdrowia? W czym występuje E171, oprócz lodów? Widziałam to właśnie na opakowaniu lodów.
3 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/0bde667aa88e8832b61bf68c0d4e34a4?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F0bde667aa88e8832b61bf68c0d4e34a4.jpg&r=g)
W ostatnim czasie opublikowano wyniki wieloletnich badań i wyszło na to, że E171 może być rakotwórczy i jest szkodliwy dla zdrowia. Jeśli masz to w składzie, najlepiej nie jedz. W majonezach też to dodawano.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d75a38303ef74c19abe3e7ebd3830f48?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd75a38303ef74c19abe3e7ebd3830f48.jpg&r=g)
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w zeszłym roku poinformował, że dwutlenek tytanu (E171) to szkodliwa substancja i już zakazano dodawania tego do żywności. Pewnie tego niedługo zakażą, jeśli już nie zakazali.
Stosowano to dość powszechnie – w lekach, lodach, gumach do żucia czy pastach do zębów.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/86770/1700230643-bpthumb.jpg)
Barwnik E171, znany również jako dwutlenek tytanu, jest szeroko stosowany w wielu produktach spożywczych i kosmetycznych dla jego właściwości bielących i optycznych. W niektórych badaniach sugerowano, że E171 może mieć negatywne skutki dla zdrowia, zwłaszcza kiedy jest spożywany w dużych ilościach.
Prowadzono badania na zwierzętach, które wskazywały, że może on prowadzić do uszkodzenia jelit i układu immunologicznego.
Jednak Agencja Żywności i Leków (FDA) w USA oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznają E171 za bezpieczny do spożycia w obecnie zatwierdzonych limitach. W 2021 roku, EFSA zaktualizowała swoje stanowisko, wskazując, że brakuje danych do pełnej oceny bezpieczeństwa E171 i nie można wykluczyć potencjalnego ryzyka.
Do 2023 roku nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów naukowych, które potwierdziłyby szkodliwość E171 dla ludzi. Jednak ze względu na niepewność, niektóre kraje, takie jak Francja, zdecydowały się na zakaz stosowania E171 w produktach spożywczych.
Najlepiej unikać produktów, które mają to w składzie.