Czy bimber może zamarznąć?
Czy bimber zamarza? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze zamarza bimber? Czy w standardowym zamrażalniku zamarznie?
2 Odpowiedzi
Czysty alkohol, w tym bimber, zamarza w bardzo niskiej temperaturze. Ta temperatura to -114 stopni Celsjusza. Dlatego nie masz powodów do zmartwień. W naszych domowych warunkach nie zamarznie.
No słuchaj, bimber to nie byle co! Prawdziwy samogon ma 50-70% alkoholu, więc w domowym zamrażalniku (-18°C) nie zamarznie. Może się co najwyżej trochę zagęścić.
Żeby zamarznął bimber 40%, potrzeba -23°C, a przy 60% już -40°C! Ja kiedyś próbowałem – wstawiłem butelkę „czyściutkiej” do zamrażarki na noc. Rano była gęsta jak syrop, ale nie zamarznięta.
Tylko te słabsze „fusie” po 30% mogą się skrystalizować. Im mocniejszy trunek, tym niższa temperatura zamarzania. Dlatego w Rosji wódkę trzymają w zamrażarce – nie zamarznie, ale będzie lodowato zimna. Taki patent na lepszy smak!
Więc spokojnie, twój bimber przetrwa zimę w zamrażalniku bez problemu.