Czy bimber na Słowacji jest legalny?
Czy można posiadać bimber na Słowacji? Czy producenci alkoholu mogą produkować bimber, tak jak produkują wódkę?
Czy można sobie samemu robić bimber? Czy robienie sobie bimbru jest legalne na Słowacji?
1 Odpowiedź
Pracowałem kilka lat w Bratysławie i często jeździłem po całej Słowacji służbowo, więc mam pewne rozeznanie w tamtejszych realiach.
Na Słowacji sprawa z bimbrem wygląda podobnie jak w większości krajów EU – oficjalnie produkcja domowa jest nielegalna. JEDNAK… Słowacy mają bardzo silną tradycję robienia „domáca” (ich odpowiednik naszego bimbru) i rzeczywistość jest trochę inna niż przepisy.
W górskich regionach, szczególnie na północy kraju w okolicach Tatr czy Orawy, ta tradycja jest wciąż bardzo żywa. Lokalni często robią destylaty z owoców (śliwki, gruszki) i nikt specjalnie się tym nie przejmuje, o ile to na własne potrzeby i w rozsądnych ilościach.
Pamiętam, jak jeden kolega ze Spiša zapraszał mnie na „ochutnávku” – degustację domowej roboty. Jakość była naprawdę dobra, lepiej niż w niektórych sklepach!
Problemem może być tylko większa skala produkcji czy sprzedaż – wtedy można mieć kłopoty z fiskusem. A tak ogólnie to Słowacy podchodzą do tego bardzo praktycznie.
Komercyjnie oczywiście można produkować z wszystkimi licencjami. Zresztą słowackie destylaty typu „slivovica” są naprawdę wysokiej jakości.
Ogólnie bym powiedział, że na Słowacji jest podobnie jak kiedyś u nas – oficjalnie nie wolno, ale tradycja jest silniejsza niż prawo.