Czy bimber na Węgrzech jest legalny?
Czy można posiadać bimber na Węgrzech? Czy producenci alkoholu mogą produkować bimber, tak jak produkują wódkę?
Czy można sobie samemu robić bimber? Czy robienie sobie bimbru jest legalne na Węgrzech?
1 Odpowiedź
Miałem okazję dość długo pracować na Węgrzech (w okolicach Debreczyna i Budapesztu) i akurat ten temat dobrze znam, bo interesowałem się tamtejszą kulturą alkoholową.
Na Węgrzech sytuacja jest trochę inna niż w innych krajach EU. Oficjalnie domowa produkcja alkoholu jest nielegalna, ALE… Węgry mają bardzo silną tradycję robienia pálinka (ich narodowy destylat z owoców) i prawo jest tutaj stosowane bardzo… powiedzmy „elastycznie”.
W praktyce małe ilości na użytek własny są tolerowane, szczególnie na wsi. Podczas żniw czy w okresie zbiorów owoców nikt specjalnie się tym nie przejmuje. Widziałem, jak sąsiedzi mojego kolegi spokojnie robili pálinką w przydomowym aparacie.
Jest też pewien szary obszar – można legalnie robić destylaty o mocy do 50% na własne potrzeby, ale już wyższa moc to kłopoty.
Węgrzy mają do tego bardzo praktycing podejście. Pálinką to dla nich nie „bimber” tylko tradycja narodowa. Dobra pálinką z moreli czy śliwek to tam prawdziwa duma!
Komercyjnie oczywiście można produkować, ale z licencjami i wszystkimi formalnościami. A jakość węgierskiej pálinka z licencjonowanych producentów jest naprawdę światowa.
Jeśli ktoś jedzie na Węgry, koniecznie spróbujcie autentycznej pálinka – ale uważajcie, bo potrafi być bardzo mocna!