Czy bimber w Austrii jest legalny?
Czy można posiadać bimber w Austrii? Czy producenci alkoholu mogą produkować bimber, tak jak produkują wódkę?
Czy można sobie samemu robić bimber? Czy robienie sobie bimbru jest legalne w Austrii?
1 Odpowiedź
Mieszkałem w Austrii przez 5 lat (Innsbruck i Wien) i mogę podzielić się doświadczeniem w tej kwestii.
W Austrii domowa produkcja alkoholu jest oficjalnie nielegalna, tak jak w większości krajów EU. ALE – i to duże ale – Austriacy mają bardzo głęboko zakorzenioną tradycję robienia „Schnaps” (ich lokalnych destylowanych napojów) i w praktyce małe ilości na własny użytek są często tolerowane.
Szczególnie w regionach alpejskich jak Tyrol czy Styrię spotkałem wielu miejscowych, którzy robią własny Schnaps z owoców ze swoich sadów – gruszki, jabłka, śliwki, morele. To część kultury, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Kluczowe jest to, że robią to głównie dla siebie i rodziny, nie na sprzedaż. Pamiętam, jak sąsiad w Tyrolu częstował mnie domowym Obstler (owocowy destylat) – jakość była lepsza niż w sklepie!
Oficjalnie można dostać mandat, ale w praktyce lokalne władze często przymykają oko, jeśli to nie jest produkcja komercyjna. Austriacy bardzo cenią swoje tradycje i lokalny Schnaps to część dziedzictwa kulturowego.
Komercyjnie oczywiście można produkować z odpowiednimi licencjami i to na bardzo wysokim poziomie – austriackie destylarnie produkują światowej klasy alkohole.
Podsumowując: prawnie nielegalne, ale kulturowo akceptowane w małych ilościach na własne potrzeby.