Czy boczek to bekon? Czy bekon to boczek?
Spotkałem się z różnymi teoriami na temat bekonu i boczku. Jedni mówią, że to jest to samo. Inni mówią, że bekon pochodzi z górnej części świni, a boczek gdzie indziej i boczek ma więcej tłuszczu w sobie, niż bekon.
Mnie się wydaje, że to to samo. Jaka jest prawda? Czy boczek to bekon i na odwrót?
5 Odpowiedzi
Jest spór w tej kwestii, bo niektórzy myślą, że to dokładnie to samo, ale według różnych źródeł to są dwie zupełnie różne rzeczy, które pochodzą z innej części wieprzowiny. Bekon jest mniej tłusty i pochodzi z części grzbietu, a boczek jest tłustszy i pochodzi z półtuszy.
Tak, boczek to bekon. Nie ma niczego bardziej lepszego niż jajecznica usmażona na dobrze przypieczonym mięsku.
Też mi sie wydaje, ze to to samo. Tylko bekon to słowo pochodzące z angielskiego. Są różne rodzaje boczku, tłustrze, chudsze, ale wszystkie pochodzą z mięsa wieprzowego.
Boczek i bekon to dwie różne rzeczy, bardzo dobrze różnice zostały opisane przez lunanai.
Bekon i boczek to mięso wieprzowe. Ale robione są z różnych części ciała świni. Bekon pochodzi z górnej partii tuszy. Boczkiem natomiast nazywa się mięso z dolnej partii tuszy wieprzowej. Jest on bardziej tłusty od bekonu.