Czy boczniaki się myje? Czy można mrozić?
Czy boczniaki się myje? Czy boczniaki trzeba sparzyć? Czy można mrozić boczniaki? Czy będą się nadawać do jedzenia po mrożeniu? Czy myjecie je przed przygotowaniem?
3 Odpowiedzi
Tak, boczniaki i wszelkie inne grzyby trzeba myć przed przyrządzaniem. Tak samo mięso czy warzywa.
Tak, boczniaki ostrygowate powinno się umyć.
Można je zamrozić. Jeśli masz świeże grzyby, możesz je umyć, pokroić w plastry, a następnie umieścić na blasze do pieczenia w zamrażarce. Kiedy już będą zamrożone, możesz je przenieść do torby do zamrażania. Zamrożone boczniaki będą dobre przez kilka miesięcy.
W zamrażarce wytrzymają do sześciu miesięcy. Aby przygotować je do zamrożenia, najpierw dokładnie je umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i zamrażaj przez dwie godziny. Po tym czasie przenieś je do torby na zamrażarkę i przechowuj w zamrażarce.
Możesz ewentualnie od razu wrzucić do torebki, tylko podsusz je na jakimś papierze (do kontaktu z żywnością) po umyciu, w ciepłym pomieszczeniu.
Potem należy rozmrażać w lodówce.