Czy ciasto drożdżowe piec z termoobiegiem?
Czy ciasto drożdżowe powinno się piec z termoobiegiem? Czy bez termoobiegu? I ustawić pieczenie w piekarniku góra-dół, czy sam dół?
8 Odpowiedzi
Ciasto drożdżowe powinno się piec z termoobiegiem. W piekarniku elektrycznym ustawiamy wówczas temperaturę 170-180 stopni Celsujsza, a jeśli chodzi o czas – pieczemy przez 40-50 minut.
Nie ma takiej potrzeby. Termoobieg jest dobry, gdy w piekarniku są np. 2 lub 3 blachy i wtedy chcemy, żeby ciepło równo wszędzie dotarło.
Ja nie piekę ciasta drożdżowego z termoobiegiem.
Gdy pieczesz z termoobiegiem, trzeba ustawić temperaturę w piekarniku 20 stopni C niższą i piec trochę krócej.
Łatwiej jest spalić, gdy używasz termoobiegu.
Nie piecze się ciasta drożdżowego z termoobiegiem. Chyba, że spieszysz się na pociąg albo na samolot 🙂
Jeśli masz przepis kulinarny i nie masz tam napisane, że z termoobiegiem, to nie włączasz termooboobiegu. Zazwyczaj przepisy są bez termoobiegu.
Z termoobiegiem można za bardzo wysuszyć ciasto albo spalić. Znacznie lepiej jest piec bez. Ja zawsze piekę bez termoobiegu.
Gdy podgrzewam sobie pizzę, to z termoobiegiem każą zawsze o 20 stopni C mniej. Z termoobiegiem jest zazwyczaj wskazana temperatura 200 stopni, bez 220.
Więc jeśli pieczesz ciasto z termoobiegiem, na pewno trzeba ustawić niższą temperaturę, niż w przypadku nie używania termoobiegu.
Tak, ciasto drożdżowe można upiec z termoobiegiem. Pieczenie z termoobiegiem pozwala uzyskać bardziej równomiernie upieczone ciasto, zapewniając lepszy i zdrowszy wygląd.
Termoobieg powoduje, że powietrze jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz piekarnika, dzięki czemu ciasto drożdżowe może być wyrastanie i pieczenie w równomiernej temperaturze. Pieczenie z termoobiegiem wymaga jednak odpowiedniego ustawienia temperatury piekarnika. Zaleca się, aby temperatura piekarnika ustawiona na termoobieg wynosiła około 170-180°C.
Ja raz piekłam z termoobiegiem, raz bez. Po pieczeniu z termoobiegiem wyglądało trochę lepiej.
Ja piekę z termoobiegiem, tak samo pizzę piekę z termoobiegiem.
Nie ma znaczenia, co jest w przepisie a co nie, zawsze można piec z termoobiegiem.