Czy ciecierzyca ma gluten? Czy jest zdrowa?
Ostatnio miałem zdiagnozowaną celiaklię i nie wolno mi jeść glutenu. Czy ciecierzyca ma gluten?
Czy ciecierzyca jest zdrowa? Czy warto jeść ciecierzycę? Ogólnie chcę też mocno ograniczyć mięso w diecie. Nie całkiem zrezygnować, ale mocno ograniczyć. Obecna jakość mięsa jest fatalna, dodatkowo człowiek pracujący umysłowo potrzebuje go bardzo niewiele.
2 Odpowiedzi
Ciecierzyca na całe szczęście nie zawiera glutenu bo należy do strączków. Więc śmiało możesz ją wykorzystać w wielu przepisać. Dodatkowo ma dużo wartości i bardzo dobrze zastąpi w diecie nadmiar mięsa bo zawiera dużo białka. Zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników. A dodatkowo uwielbiam cieciorkę za to, że można ją przyrządzić na słono, ale też na słodko np. w formie ciasta browni.
Ciecierzyca nie ma glutenu i dlatego bardzo często jest wybierana przez osoby z celiakią. Nie dość, że jest smaczna to jest także niezwykle zdrowa.