Czy ciecierzyca powoduje wzdęcia? Czy jest kaloryczna?
Czy ciecierzyca wzdyma? Czy ciecierzyca powoduje wzdęcia? Czy jest kaloryczna? Jadacie czasem coś z ciecierzycy?
5 Odpowiedzi
Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, która jest często spożywana w postaci hummusu. Ma wysoką zawartość błonnika i białka, co może powodować wzdęcia u niektórych osób. Jednak jest ona również stosunkowo niskokaloryczna, więc mogą być dobrą opcją dla osób obserwujących swoją wagę.
Ciecierzyca jest wysokokaloryczna, powyżej być może pomylono ją z soczewicą. Ale mimo to można ją jeść na diecie odchudzającej, ponieważ ona ma dużo białka, a mało tłuszczy. Znacznie lepiej jeść ciecierzycę, niż np. wieprzowinę. Ciecierzyca ogólnie jest lekkostrawna.
Ciecierzyca może powodować wzdęcia, u niektórych osób wywołuje spore wzdęcia.
Tak, ciecierzyca może powodować wzdęcia. U mnie nie powoduje, ale u mojego męża już tak (ale nie zawsze). To może zależeć od samej ciecierzycy, sposobu gotowania, dodatków do tej ciecierzycy.
Kalorii ma sporo, jest ona dobrym zamiennikiem dla mięsa.
Ciecierzyca jest kaloryczna, ale są to dobre kalorie, a nie puste kalorie, tak jak to jest w przypadku np. słodyczy. 100 gram ciecierzycy pospolitej to około 350 kcal.
Ciecierzyca, podobnie jak inne rośliny strączkowe, może powodować wzdęcia i gazy u niektórych osób. Jest to spowodowane zawartością oligosacharydów, które są fermentowane przez bakterie w jelicie grubym.
Jednakże, regularne spożywanie strączków, w tym ciecierzycy, może pomóc w przyzwyczajeniu układu trawiennego i zmniejszeniu tego typu dolegliwości. Wprowadzając ciecierzycę do diety, warto zacząć od małych porcji i stopniowo zwiększać ich ilość, aby umożliwić organizmowi adaptację.
Jeśli chodzi o kaloryczność, ciecierzyca jest stosunkowo kaloryczna, ale jednocześnie bardzo odżywcza. Zawiera białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały (np. żelazo, fosfor, magnez). Kaloryczność ciecierzycy wynosi około 164 kcal na 100 gramów (w formie ugotowanej).
Chociaż może dostarczać sporej ilości energii, to wartości odżywcze i obecność błonnika sprawiają, że jest to zdrowy wybór dla osób dbających o zbilansowaną dietę. Jest też często wybierana przez wegetarian i wegan jako źródło białka w diecie.