Czy cząber jest przyprawą? Jakie ma właściwości?
Czy cząber zaliczamy do przypraw? Jakie właściwości ma cząber? Jak wpływa na organizm? Jak używać cząber i na co jest dobry? Czy ma jakieś witaminy?
1 Odpowiedź
Cząber to jednoroczna roślina ogrodowa zaliczana do ziół. Roślinę można zbierać przez większą część okresu wegetacji, ale najbardziej aromatyczna jest tuż przed i w czasie kwitnienia. Zbiera się całe gałązki, przycinając ok. 10 cm nad ziemią, wiąże w wiązki i suszy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza, najlepiej wieszając kwiatami w dół. Cząber można zasiać w ogródku, ale także uprawiać w doniczkach na balkonie, tarasie i w domu.
Cząber zawiera olejek eteryczny, a także garbniki, związki żywicowe i śluzowe oraz sporo związków mineralnych, zwłaszcza sodu i potasu. Cząber ma działanie przeciwbiegunkowe i wiatropędne. Pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, działa rozkurczowo i łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Ma także właściwości przeciwbakteryjne.
Po niemiecku jego nazwa brzmi wręcz „fasolowe ziele”. Właśnie do potraw z warzyw motylkowych jest szczególnie polecany. Cząber pasuje również do przyprawiania grzybów, zapiekanek, ziemniaków oraz kiszonych ogórków. Świetnie podkreśla także smak ryb, serów i mięs.