Czy cząsteczki polimerów są rozpuszczalne w wodzie?
Czy cząsteczki polimerów są rozpuszczalne w wodzie? Czy mogą rozpuszczać się w wodzie? Czy też cząsteczki polimerów nie rozpuszczają się w wodzie?
3 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/e18d82932c382ac184df9ad2b0c83e41?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fe18d82932c382ac184df9ad2b0c83e41.jpg&r=g)
Niektóre polimery są rozpuszczalne w wodzie.
Polimery, które są rozpuszczalne w wodzie tworzą hydrokoloidy (hydrożele).
Hydrokoloidy są na szeroką skalę stosowane chociażby w procesie oczyszczania ścieków – oddzielane są odpady stałe od wody. A także w produkcji papieru, czy w przemyśle naftowym.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/58510/1675932994-bpthumb.jpg)
Polimery to substancje chemiczne o bardzo dużej masie cząsteczkowej, które składają się z wielokrotnie powtórzonych jednostek zwanych merami. Niektóre polimery mogą być rozpuszczalne w wodzie, na przykład skrobia, która jest polisacharydem, czyli naturalnym polimerem.
W wodzie tworzy ona kleik skrobiowy, który zmienia własności roztworu w zależności od ilości skrobi. Inne polimery, takie jak polietylen i teflon, są nierozpuszczalne w wodzie.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/e7b2a7777cd1534262af0c9fbce94514?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fe7b2a7777cd1534262af0c9fbce94514.jpg&r=g)
Polimery rozpuszczalne w wodzie to substancje chemiczne, które są w stanie wchłonąć wodę i rozpuścić się w niej. Jest to jedna z częściej spotykanych cech polimerów, która umożliwia ich zastosowanie w różnych dziedzinach.
Najbardziej znanym i popularnym przykładem polimerów rozpuszczalnych w wodzie jest żelatyna. Jest to naturalny polimer, który jest wytwarzany z tkanki żywego organizmu. Żelatyna jest wykorzystywana do produkcji żelków, żelów i kremów, a także do wytwarzania żelu dla medycyny.
Innym przykładem jest polimylufenylosulfon, często stosowany w przemyśle spożywczym. Jest to polimer, który jest stosowany jako zagęstnik, zagęszczacz i środek stabilizujący w wielu produktach spożywczych. Jest przezroczysty, ma właściwości lepkościowe, dzięki czemu może być stosowany jako zagęstnik i zagęszczacz.