Czy czekolada jest zdrowa? Czy ma gluten?
Mam dwa pytania dotyczące czekolady, którą bardzo lubię jadać 🙂
1. Czy czekolada jest zdrowa? Jakie właściwości pro zdrowotne ma czekolada? Jeśli jakieś ma oczywiście
2. Czy czekolada ma gluten? Czy czekolada zawiera w sobie gluten? Mam nietolerancję na gluten, ale niewielką. Mogę jeść, tylko nie za wiele.
6 Odpowiedzi
Najbardziej zdrowa jest gorzka czekolada – to jest głównie kakao. Ma ona dużo magnezu. Mleczna czekolada – w takiej jest już zazwyczaj trochę więcej cukru i jest mleko – jedni mogą jeść mleko, inni nie mogą.
Tak, czekolada jest zdrowa. Byleby to naprawdę była czekolada, a nie produkt czekoladopodobny.
Tak jak napisano wyżej, czekolada ma dużo magnezu. Nasz układ nerwowy bardzo potrzebuje magnezu. Magnez też bardzo wspomaga pracę serca, zmniejsza ryzyko niedokrwienia czy niedotlenienia (ale oczywiście nie wolno przedawkowywać magnezu, też to nie jest dobre).
Magnez też pomaga przy zakrzepach i stanach zapalnych.
Normalna czekolada nie ma w składzie glutenu. Kakao nie ma w sobie glutenu, mleko czy cukier też nie ma glutenu.
Więc jeśli nie ma dodatków, które mogą zawierać gluten, czekolada jest bezglutenowa.
Jeśli np. w procesie produkcji czekolada mogła być zanieczyszczona glutenem, będziesz mieć informację o tym na opakowaniu.
Pamiętaj też, iż człowiek naturalnie toleruje i trawi gluten i tylko około 1% populacji ma nietolerancję Wiele osób „samodzielnie” bez badań problemy z układem pokarmowym przypisuje sobie nietolerancją laktozy lub glutenu, ale przyczyna przeważnie jest inna – stres, depresja, nadmierne spożywanie mięsa lub fast foodów, brak ruchu, spożywanie nadmiernej ilości słodyczy.
Ja przez długi czas myślałem, że nie toleruję glutenu. Nie jadłem glutenu.
Jednak zrobiłem sobie badania i wyszło na to, że nie mam nietolerancji. Zrezygnowałem z mięsa w diecie, zacząłem się więcej ruszać – wszelkie dolegliwości mi zniknęły.
Częste wizyty w toalecie, uczucie ciężkości, ciągłe wzdęcia. Dorosły człowiek w diecie nie potrzebuje mięsa, jedynie ryby warto jeść. Mleko i jajka też jem. Ale unikam schabu, wołowiny, drobiu itd. Jakość mięsa w dzisiejszych czasach jest fatalna, a wszystko co jest w mięsie, jest też w innych pokarmach. Warzywach, owocach, ciecierzycy, orzechach, jajkach, rybie, owocach morza.
Oczywiście nie dla każdego to się sprawdzi – jeśli ktoś pracuje ciężko fizycznie, mięso w diecie może być pomocne. Chociaż znam jedną czy dwie osoby, które pracują fizycznie, ale też nie jedzą mięsa.
Czekolada jest zdrowa, jeśli jemy jej nie za dużo – jedną, dwie kanki dziennie.
I wybieraj taką, która ma więcej kakao, mniej cukru. I żeby nie było żadnych chemicznych dodatków w składzie najlepiej. W każdym produkcie masz na opakowaniu, ile jest gram cukru na sto gram produktu. Tak samo jak kupujesz ketchup, to warto zwrócić na to uwagę.
Czekolada ma w sobie magnez i wapń (magnez z kakao, wapń z mleka). Ma też inne minerały i witaminy. A jak dodatkowo ma w sobie orzechy czy bakalie, to już w ogóle jest super. Ale nie wolno zjadać dużych ilości czekolady ze względu na wysoką zawartość cukru. A bez cukru nie byłaby smaczna.
Czekolada, zwłaszcza ciemna czekolada zawierająca powyżej 70% kakao, ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym poprawę nastroju, obniżenie ciśnienia krwi i ochronę układu krążenia.
Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Jednak należy pamiętać, że czekolada jest też bogata w kalorie i zawiera dużo cukru, dlatego powinna być spożywana z umiarem.
Co do zawartości glutenu, czekolada sama w sobie nie zawiera glutenu. Gluten to rodzaj białka, które występuje w niektórych ziarnach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień.
Czyste ziarna kakao, z których jest robiona czekolada, są naturalnie wolne od glutenu.
Jednakże, niektóre czekolady mogą zawierać dodatki lub być produkowane w miejscach, w których są również przetwarzane produkty zawierające gluten, co może prowadzić do kontaminacji krzyżowej.
Dlatego osoby z celiakią lub nietolerancją na gluten powinny szukać czekolady oznaczonej jako „bezglutenowa”.