Czy czerwone kozaki (koźlaki) można marynować?
Czy czerwone kozaki można marynować? Czy te grzyby nadają się do marynowania? Ktoś z was zbierał w tym roku koźlaki / kozaki?
2 Odpowiedzi
Koźlaki można marynować, kiedy są małe, ponieważ są wówczas przyjemnie jędrne.
Czerwone kozaki (koźlaki czerwone) jak najbardziej nadają się do marynowania! Tylko pamiętaj, żeby je najpierw ugotować, bo na surowo są trujące. Ja robię tak: gotuję 15-20 min, odcedzam, a potem zalewam marynatą z octem, przyprawami, czosnkiem.
W tym roku niestety słabo ze zbiorem u mnie, deszczu za mało było. Ale jak masz dobre miejsce to pewnie nazbierałeś. Ogólnie koźlaki super się nadają do słoików, trzymają się fajnie.
Tylko uważaj żeby nie pomylić z innymi grzybami – jak masz wątpliwości to lepiej pokaż komuś kto się zna!