Czy daktyle są zdrowe? Czy tuczą?
Czy daktyle są zdrowe? Czy tuczą? Chyba jeszcze nigdy nie jadłam daktyli. Pytam zarówno o surowe, jak i o daktyle suszone. Czy zdrowsze są zwykłe, czy suszone?
4 Odpowiedzi
Daktyle są nawet bardzo zdrowe. Owoce daktylowca są bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i składniki odżywcze. Niestety można również nazwać je tuczącymi, ponieważ 100 g daktyli zwiera aż ok. 280 kcal. Chyba zarówno świeże, jak i suszone są równie zdrowe. Jeśli chodzi o gatunki, to najbardziej polecane są Halawi i Medjool.
Coraz częściej różnego rodzaju przetwory słodzi się daktylami, zamiast używać cukru. To jest zdrowsza opcja. Ostatnio jadłem konfiturę słodzoną daktylami.
Najbardziej tuczą tłuszcze, w tym tłuszcze zwierzęce, oraz słodycze. Trzeba jeść z umiarem, nie przejadać się i uprawiać regularne sporty i nie będzie się tyć. Wystarczy dużo spacerować i to już bardzo pomaga. Tylko nie jeść w trakcie spaceru.
Daktyle są bogate w niezbędne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, co sprawia, że są korzystne dla różnych stanów zdrowotnych.
Mają niski indeks glikemiczny, co jest idealne dla pacjentów z cukrzycą, i mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, nowotworów, anemii i osteoporozy.
Daktyle są również korzystne dla zdrowego trawienia, bakterii jelitowych i zwiększania poziomu energii.
Jednak nadmierne spożycie daktyli może prowadzić do przyrostu masy ciała ze względu na wysoką zawartość kalorii.
70% masy daktyli pochodzi z cukru, dlatego ważne jest umiarkowane spożywanie.
Chociaż daktyle są wysokoenergetyczne, jedzenie niewielkiej ilości (np. trzech dziennie) nie powinno prowadzić do przyrostu masy ciała, pomimo ich wysokiej zawartości cukru.