Czy drewniane deski do krojenia są zdrowe?
Czy drewniane deski do krojenia są zdrowe? Czy najlepiej jest kroić na drewnianej desce do krojenia, czy na innej? Widziałam też ostatnio szklane deski do krojenia. Jak to wygląda z bakteriami na drewnianych deskach?
8 Odpowiedzi
Na bank są o wiele zdrowsze od plastikowych i dla użytkowników i dla środowiska. Jak się kroi na desce to super małe cząsteczki deski mieszają się oczywiście z potrawą. Ale nie jest to widoczne głym okiem. Dlatego też lepsza drewniana niż plastikowa.
Też zawsze wybieram drewniane jak mam taką możliwość. W ogóle staram sie nie używać plastiku. Otaczam się naturalnymi przedmiotami.
Oczywiście. Drewno to naturalny materiał. Ponadto, przy produkcji takich rzeczy są specjalne procedury i wymagania. Tylko nie kupuj byle gdzie, weź jakiejś sprawdzonej firmy.
Drewno to naturalna substancja, nie toksyczna – zdrowszej opcji tutaj chyba nie będzie.
Istnieje wiele dyskusji na temat tego, czy drewniane lub plastikowe deski do krojenia są bardziej higieniczne. Niektóre badania wykazały, że drewniane deski do krojenia są faktycznie bardziej skuteczne w zapobieganiu rozwojowi bakterii niż plastikowe deski do krojenia. Drewniane deski do krojenia są również łatwiejsze w użyciu dla noży i powodują mniejsze zużycie.
Drewniane deski do krojenia są często chwalone za to, że są bardziej higieniczne niż ich plastikowe odpowiedniki. Jednak nie ma ostatecznych dowodów na to, że jeden materiał jest lepszy od drugiego, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność.
Kluczem do bezpiecznego korzystania z każdej deski do krojenia jest dokładne czyszczenie jej po każdym użyciu. Niezależnie od tego, czy używasz drewnianej czy plastikowej deski, upewnij się, że umyłeś ją ciepłą wodą z mydłem / płynem do zmywania i pozostawiłeś do całkowitego wyschnięcia. Jeśli używasz deski plastikowej, możesz ją również zdezynfekować roztworem wybielacza.
Przy odpowiedniej pielęgnacji i czyszczeniu, każdy rodzaj deski do krojenia może być bezpieczny w użyciu.
Toczą się debaty na temat tego, czy drewniane deski do krojenia są bardziej lub mniej zdrowe niż plastikowe.
Niektórzy twierdzą, że drewniane deski do krojenia są bardziej porowate i dlatego częściej są siedliskiem bakterii.
Inni twierdzą, że drewniane deski do krojenia są łatwiejsze do czyszczenia i nie są siedliskiem bakterii tak bardzo jak plastikowe.
Ostatecznie to osoba decyduje, który rodzaj deski do krojenia jest dla niej odpowiedni, a obiektywnie rzecz ujmując nie ma większej różnicy.
Ja mam szklane deski do krojenia oraz drewniane. Szklane są chyba najłatwiejsze do utrzymania w czystości, ale hałasują podczas krojenia. Drugi raz już nie kupię szklanych.