Czy drewniany blat jest praktyczny? Czy warto mieć taki?
Czy drewniany blat jest praktyczny? Czy warto mieć taki? Czy ktoś z was ma w kuchni blat drewniany?
1 Odpowiedź
Drewniane blaty są piękne i zawsze mi się marzył, ale podczas projektowania kuchni radziłam się wielu osób. Co wybrać, co będzie ładne i praktyczne jednocześnie. Jestem osobą, która gotuje dość dużo i dlatego nie wybrałam drewna. Moi znajomi mają drewniany blat i po 2-3 latach użytku wygląda brzydko- przy zlewie poniszczony od wody, wiadomo, że tam wiecznie się chlapie i coś leje, reszta w miarę, czasem jakieś odbarwienie. Drewno wymaga bardzo dużej dbałości, trzeba uważać na kolory, bo potrafi je przyjmować. Ja dużo korzystam z warzyw typu buraki, marchewka, czy przypraw jak curry, kurkuma, które dość mocno barwią. Zdecydowałam się na laminat drewnopodobny, pięknie wygląda i nic się nie odbarwia, mam spokojną głowę, że nie muszę wiecznie uważać i ograniczać się z w kuchni. Przy zlewie też nic się nie dzieje. Ja uważam tak- że jeśli dużo gotujesz to daj sobie spokój z drewnem. Chyba, że masz czas na wieczne sprzątanie i chcesz ograniczać się z gotowaniem przez wieczną uwagę czy plama się nie zrobi.