Czy ekstrakt waniliowy można zastąpić aromatem waniliowym?
Czy ekstrakt waniliowy można zastąpić aromatem waniliowym? Czy aromat waniliowy może być użyty jako zamiennik ekstraktu waniliowego?
3 Odpowiedzi
Ekstrakt jest składnikiem pochodzenia naturalnego natomiast aromat pozyskiwany jest sztucznie, dlatego zalecałabym jednak użycie ekstraktu ale jeżeli go nie masz, możesz śmiało użyć aromatu jako zamiennika 🙂
Ekstrakt waniliowy jest znacznie wyższej jakości. Bierze się go bezpośrednio z wanilii. Aromat waniliowy jest sztuczną substancją chemiczną. Dlatego jest znacznie tańszy. Jak szukasz taniego zamiennika, to najlepszy jest właśnie aromat waniliowy w stosunku do ekstraktu waniliowego.
W sklepach można też kupić laskę wanilii. Ale nie wiem, czy nada się jako zamiennik.
Tak, można zastąpić ekstrakt waniliowy aromatem, ale są pewne różnice:
Ekstrakt waniliowy – to naturalna wersja, robiona z lasek wanilii namoczonych w alkoholu. Ma głębszy, bardziej złożony smak i zapach. Droższy, ale lepszy jakościowo.
Aromat waniliowy – to zazwyczaj syntetyczna wersja (wanilina). Tańszy, bardziej intensywny zapach, ale mniej subtelny. Smak jest bardziej „chemiczny” i płaski.
W praktyce – jeśli piekiesz coś prostego (babka, ciasto drożdżowe, naleśniki), to aromat spokojnie wystarczy i różnicy prawie nie poczujesz. Ja w domu często używam aromatu bo ekstrakt to dla mnie przepłacanie 🙂
Ale jeśli robisz coś delikatnego gdzie wanilia ma być gwiazdą (crème brûlée, lody, panna cotta), to lepiej użyć ekstraktu – różnica smakowa będzie zauważalna.
Proporcje – aromat jest mocniejszy, więc daj trochę mniej niż ekstraktu. Jak przepis mówi 1 łyżeczka ekstraktu, to aromatu daj 1/2-3/4 łyżeczki.