Czy frytki są kaloryczne? Czy są tuczące?
Czy frytki tuczą? Czy są kaloryczne? Które frytki są najlepsze – mrożone, czy świeże? Z piekarnika, czy frytownicy? Czy frytki mają dużo kalorii?
4 Odpowiedzi
Jednoznacznie można odpowiedzieć tylko na jedno z tych pytań, a mianowicie, że najlepsze są świeże. Reszta zależy od różnych zmiennych – od tego, z czego są zrobione, od ich ilości, od tego, czy frytkownica jest na olej, czy beztłuszczowa.
Ponoć najzdrowsze są świeże frytki z batatów smażone w beztłuszczowej frytkownicy.
Ziemniaki same z siebie nie są za bardzo kaloryczne. To tłuszcz sprawia, że stają się mocno kaloryczne. Dlatego najlepiej będzie zrobić frytki z własnych ziemniaków przygotowane w piekarniku. Wtedy będzie to najmniej kaloryczne.
Frytki smażone lub pieczone bez tłuszczu będą mniej kaloryczne, niż frytki smażone w głębokim tłuszczu.
Frytki smażone w tłuszczu są kaloryczne. Ale nie mają dużo składników odżywczych, dlatego jako samodzielny posiłek nie mogą służyć.
Od samych frytek raczej nie przytyjesz. Problem jest z nadmiarem słodyczy i mięsa w diecie u ludzi. Nie zobaczysz weganina czy wegetarianina z nadwagą (chyba że w wyniku choroby).