Czy gotowanie niszczy witaminę C? Czy witamina C znika?
Jeśli mamy jakieś warzywo czy owoc, które ma dużo witaminy C i ugotujemy, to czy ta witamina C zniknie? Czy wyjdzie z potrawy po ugotowaniu i już nie będzie witaminy C w posiłku?
4 Odpowiedzi
Gotowanie ma niekorzystny wpływ na witaminy rozpuszczalne w wodzie, a witamina C właśnie do takich należy. Klasyczne, a tym bardziej długie gotowanie niszczy większość witaminy C, która jest zawarta w posiłku, ale np. gotowanie na parze już nie, dlatego lepiej wybrać tę opcję, jeśli się nie chce utracić witamin z dania.
Dlatego jak się gotuje warzywa to nie powinno się tego robić zbyt długo. Po godzinie gotowania zupy można być pewnym, że raczej za bardzo nic z witamin nie zostanie.
Chociaz staram się zdrowo odżywiać i gotuje sobie różne pyszności to zawsze też mnie to zastanawia jak te wszystkie witamminy i minerały wytrzymują w takich wysokich temperaturach. Tyle się mówi o wartości odżywczej jedzenia ale tak na prawdę ile z tego zostaje po zagotowaniu to wiedza pewnie tylko naukowcy. Mam nadzieje, że zostaje sporo. Ale na wszelki wypadek zjadam też świeże owoce i warzywa. Tam na pewno są witaminki.
Też mi się wydaje, że z temperaturą traci się więkość właściwości tej witaminy. To by było naturalne. Ale może jakieś tam związki zostają.