Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
Czy ktoś z was gotuje sobie czasem w szybkowarze? Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe? Czy to prawda, że zabija witaminy? Czy może jest na odwrót i gotowanie w szybkowarze jest zdrowsze?
5 Odpowiedzi
Są sprzeczne informacje na ten temat. Zasadniczo czas gotowania wpływa na ilość wypłukiwanych składników odżywczych, a w szybkowarze poprzez większe ciśnienie i temperaturę jest on krótszy. Z kolei często mówi się, że gotowanie w szybkowarze nie jest dużo zdrowsze od gotowania tradycyjnego.
Uważam, że gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych form obróbki termicznej żywności, ze względu na to, iż podczas takiego gotowania w potrawach zostają wszystkie składniki odżywce, a nie są wypłukane przez wodę.
Im szybciej próbujesz coś obrobić termicznie, tym gwałtownie już jest ten proces i więcej składników odżywczych traci się po drodze. Ale znacznie lepiej jest gotować w szybkowarze, niż smażyć.
Moim zdaniem to dużo zdrowszy proces gotowania niż normalnie i przy okazji oszczędność czasu i pieniędzy. Dania przygotuje się naprawdę szybko, a przez skrócony czas obróbki zmniejszamy uciekanie witamin i mikroelementów. Dodatkowo ogólnie gotowanie jest dużo zdrowsze od smażenia więc kolejny plus.
Również uważam, że nie ma podstaw, by sądzić, że gotowanie w szybkowarze byłoby niezdrowe. Sam mam zamiar w najbliższym czasie kupić sobie taką maszynę.