Czy gotowanie zabija jad kiełbasiany?
Czy gotowanie mięsa zabije w nim jad kiełbasiany? Czy jad kiełbasiany może być wyeliminowany poprzez proces gotowania? Czy też gotowanie nie zniszczy jadu kiełbasianego?
6 Odpowiedzi
Tak, gotowanie zabija jad kiełbasiany. Ale ważne jest, aby potrawa była gotowana przez minimum 10 minut w temperaturze 100 stopni – czyli wrząca woda. Wtedy jad kiełbasiany zostanie wyliminowany.
Gotowanie przez 10 minut (a najlepiej z 15 minut) w 100 stopniach zabija jad kiełbasiany. Ale jeśli masz jakiekolwiek obawy, że potrawa zawiera jad kiełbasiany, ja bym na twoim miejscu takiego mięsa nie spożywał, tylko wyrzucił.
Należy gotować minimum 10 minut w minimum 100 stopniach, aby zabić jad kiełbasiany.
Mimo to, zgadzam się z komentarzem wyżej- jeśli masz podejrzenie, że w mięsie jest jad kiełbasiany, najlepiej je wyrzuć, bo zawsze istnieje ryzyko.
To dlatego tatar jest tak niebezpieczny i powienien być robiony z naprawdę dobrej jakości mięsa. Inaczej można się nabawić niezłego zatrucia.
Jad kiełbasiany może być zabity w wyniku gotowania, nie mniej jednak już wyżej wspomniano słusznie, że lepiej wyrzucić dane mięso. Kupujmy tyle, ile potrzebujemy.
Jad kiełbasiany jest bardzo niebezpieczny i bardzo szybko może zabić człowieka.
Jad kiełbasiany co prawda jest dezaktywowany przez wysoką temperaturę, ale ja i tak ciągle miałbym wątpliwości. Wolę wyrzucić takie mięso i zjeść kromkę chleba z masłem niż miałbym zatruć siebie albo kogoś innego.