Czy groch jest zdrowy? Witaminy i wartości odżywcze w grochu
Czy groch jest zdrowy? Co jest zdrowsze – fasola czy groch? Czy groch ma wysoki indeks glikemiczny? Czy warto jeść groch? Jakie ma właściwości, witaminy i składniki odżywcze?
1 Odpowiedź
Owszem, groch jest zdrowy. Wydaje mi się, że zdrowszy niż zielona fasolka, jako że jest bogatszym źródłem witamin. Produkt ten ma niski indeks glikemiczny; gotowany – zaledwie 22, zielony – 45, a konserwowy już nie aż tak niski, bo ok. 61.
Groch ma świetne właściwości. Jest on doskonałym źródłem białka (8,34 g w 100 g produktu) i błonnika (8,3 g w 100 g produktu), a także wspiera walkę z nowotworami i zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Pozostałe wartości odżywcze to zawartość 0,39 g tłuszczu w 100 g produktu oraz 21,1 g węglowodanów (w tym 2,9 g cukrów prostych). Kalorii w 100 g produktu jest 118.
Groch zawiera również rozmaite witaminy i minerały, a mianowicie:
- witaminę A – 7 IU w 100 g,
- witaminę B1 (tiaminę) – 0,19 mg w 100 g,
- witaminę B2 (ryboflawinę) – 0,056 mg w 100 g,
- witaminę B3 (niacynę) – 0,88 mg w 100 g,
- witaminę B6 (pirydoksynę) – 0,048 mg w 100 g,
- witaminę B9 (kwas foliowy) – 65 μg w 100 g,
- witaminę C (kwas askorbinowy) – 0,4 mg w 100 g,
- witaminę E (α-tokoferol) – 0,03 mg w 100 g,
- witaminę K – 5 μg w 100 g,
- wapń – 14 mg w 100 g,
- żelazo – 1,29 mg w 100 g,
- magnez – 36 mg w 100 g,
- fosfor – 99 mg w 100 g,
- potas – 362 mg w 100 g,
- sód – 2 mg w 100 g,
- cynk – 1 mg w 100 g.
Niestety, groch jest ciężkostrawny. Aczkolwiek istnieją sposoby, aby temu zapobiec; pierwszym z nich jest moczenie w wodzie, a drugim – neutralizowanie za pomocą przypraw (w szczególności majeranku, kminku, kopru, imbiru, szałwii, mieszanki curry oraz bazylii). Więcej witamin zachowuje się przy zastosowaniu drugiej metody.
Co ciekawe, groch może być wykorzystywany również do produkcji kosmetyków.