Czy guma guar jest niezdrowa? Jaki wpływ guma guar ma na organizm?
W bardzo wielu produktach w składzie jest guma guar. Co drugi produkt, który wezmę w sklepie do ręki, ma w składzie gumę guar.
Czy guma guar wpływa negatywnie na organizm? Czy raczej jest neutralna? Lub szkodliwa, ale w bardzo dużych ilościach?
11 Odpowiedzi
Guma guar posiada dużo błonnika i w dużej ilości może przeczyścić. Gdy jest w pokarmie, szybciej pojawia się uczucie sytości.
Jednym ze składników gumy guar jest galaktomannan, nie dostarczający żadnych kalorii, więc stosuje się ją w dietach odchudzających.
W umiarkowanych ilościach guma guar nie szkodzi organizmowi, ale w dużych tak. Duża ilość prowadzi do wzdęć, mdłości i biegunki.
Widziałam kiedyś w telewizji reportaż na ten temat i na temat paru innych składników, guma guar nie jest szkodliwa, tylko nie trzeba jej spożywać w nadmiernych ilościach, podobnie jest z wieloma innymi składnikami w gotowych produktach.
Guma guar nie jest szkodliwa i można ją spożywać, ale w odpowiednio niskich ilościach, inaczej może zaszkodzić, jak wszystko w nadmiarze.
Jak masz w składzie jakiegoś produktu gumę guar, nie ma się co zniechęcać, ważne tylko aby była gdzieś daleko w składzie (i zazwyczaj jest). Ale wiadomo im mniej składników typu guma guar w pokarmie, tym lepiej.
Guma Guar, jak wszystkie dodatki do żywności, nie zaszkodzi wam, gdy spożywacie ją w umiarze – w dopuszczalnych dawkach. W nadmiarze guma guar szkodzi i zostało to opisane powyżej, więc nie będę się powtarzać.
Guma Guar jest neutralna dla organizmu, pod warunkiem że jest spożywana w umiarkowanych, dozwolonych dla organizmu ludzkiego ilościach. Jak spożywasz jej za dużo to będzie niezdrowa jak wszystko inne.
Jak widzicie w składzie gumę guar gdzieś na końcu, nie ma się co martwić. W takich ilościach guma guar, jak jest dopuszczona w produktach spożywczych, nie szkodzi organizmowi ludzkiemu. Gorsze rzeczy jecie na codzień. Chociażby jedzą w mcdonaldzie itd.
W rozsądnych ilościach nie zaszkodzi. Nie wiem jak dużo by trzeba było tego zjeść, aby zaszkodziło, ale to chyba rzadko kiedy ktoś by przekroczył dopuszczalną dawkę. Zazwyczaj guma guar w składzie jest gdzieś daleko, a to oznacza, że jest tego mało.
Guma guar to substancja pochodzenia naturalnego, nie jest to substancja stworzona przez człowieka. Tak więc nie powinna wam zaszkodzić, oczywiście jeśli nie będziecie jej spożywać w bardzo dużych ilościach. Ziemniaki też mogą zaszkodzić w bardzo dużych ilościach. Albo niedogotowane ziemniaki.
Jeżeli będziemy spożywać gumę guar w niewielkich ilościach to na 100% nie zaszkodzi nam.
Guma guar to naturalny błonnik pokarmowy pozyskiwany z nasion rośliny guar. Od wielu lat jest stosowana jako środek zagęszczający i emulgator w produktach spożywczych. Chociaż ma pewne potencjalne korzyści zdrowotne, istnieją również obawy dotyczące jej bezpieczeństwa i potencjalnych skutków ubocznych.
Guma guar jest uważana za bezpieczną do spożycia w małych ilościach. Jest zatwierdzona przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) i jest powszechnie stosowana jako środek wiążący i stabilizator w produktach spożywczych. Analogicznie jest w Europie i Azji.
Istnieją pewne potencjalne korzyści zdrowotne związane z gumą guar. Na przykład, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć poziom cukru we krwi, poprawić trawienie i zapewnić ulgę od zaparć. Ponadto, może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka.
Istnieją jednak również pewne potencjalne zagrożenia związane z gumą guar. Jednym z głównych problemów jest to, że może powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia, gazy, biegunka i nudności. Dodatkowo, może zakłócać wchłanianie niektórych leków.
Należy się upewnić, że nie każdy posiłek ma w składzie gumę guar. A gdy jakiś ma – nie jeść za dużo.
Trzeba patrzeć w składy produktów, aby nie za dużo zjeść jednego dnia.