Czy jedzenie surowego jajka jest zdrowe?
Czy jedzenie surowego jajka jest zdrowe? Czy warto jeść surowe jajko? Czy lepiej jeść gotowane lub smażone? Chyba kiedyś słyszałem, że na struny głosowe jest dobre i że wokaliści piją.
6 Odpowiedzi
Mogłoby się wydawać, że jedzenie surowego jajka jest niebezpieczne, jednakże w rzeczywistości to bardzo zdrowe. Surowe jajka są bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B6 i B12) oraz A, D, E, H (znanej jako biotyna), a także K. Oprócz tego dostarczają one organizmowi lecytyny oraz cennych kwasów tłuszczowych, które są wartościowe dla ludzkiego organizmu.
Jedzenie surowego jajka jest zdrowe, pod warunkiem, że bardzo dokładnie wymyjesz skorupkę zanim to jajko gdzieś przelejesz. Przykładowo możesz zakazić się salmonellą jeśli źle to zrobisz, albo jakoś niedokładnie.
Jedzenie surowego jajka jest zdrowe, ma ono bardzo dużo składników odżywczych, ale faktem jest, że jak ktoś je źle umyje, to można się czymś zarazić. Dlatego do mycia jajek przed jedzeniem trzeba przyłożyć szczególną uwagę.
Tak, jest zdrowe. Tylko ważne, aby były ze sprawdzonego źródła i dobrze umyte. Inaczej możesz zarazić się salmonellą. To nie jest śmiertelna choroba, ale ciężka biegunka i inne problemy występują. I mogą być komplikacje, jeśli już na coś chorujesz.
W dzieciństwie moja mama czasem robiła mi surowe jajko z cukrem – kogiel mogiel. Bardzo dobre. Podczas obróbki cieplnej już pewne witaminy giną.
Surowe jajka są zdrowe. Zarówno do jedzenia, jak i stosowane w formie kosmetyków. Najlepsze są własne, lokalne jajka od jakieś babci / sąsiada ze wsi. Najgorsze – wiadomo, z masowych hodowli w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie drób musi dostawać tony antybiotyków, aby najdrobniejsza infekcja nie zniszczyła całej hodowli.
Moim zdaniem lepiej już ugotować sobie jajko na miękko zamiast spożywać je surowe. Jajko po obróbce termicznej wcale nie traci cennych składników, a na pewno traci wszelkie niebezpieczeństwa z salmonellą na czele.