Czy jedzenie surowego makaronu szkodzi?
Czy jedzenie surowego makaronu szkodzi? Co się stanie, jak zjem surowy, nie ugotowany makaron? Jaki wpływ będzie mieć na organizm? Czy suchy makaron może zaszkodzić?
9 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/3805/6100482a3089c-bpthumb.jpg)
Z tego, co słyszałam – surowy makaron w niewielkich ilościach nie powinien zaszkodzić. Ale właśnie – nie powinien. Myślę, że wszystko zależy od wrażliwości naszego układu trawiennego; wiadomo, że różnie z tym bywa. Lepiej uważać.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/30500/1658326266-bpthumb.jpg)
Myślę, że nic się nie stanie jak się zje surowy makaron. Myślę, jednak, że niewiele osób lubi tego rodzaju przysmaki 😉
Już lepiej zjeść surowy makaron niż ten ugotowany trzymany kilka godzin poza lodówką. Taki makaron ma w sobie bakterię, która może nieźle namieszać w organizmie.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/24112/1658927582-bpthumb.jpg)
Nie ma nic złego w jedzeniu surowego makaronu. W rzeczywistości niektórzy ludzie wolą go, ponieważ ma on twardszą teksturę. Jednak jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia surowego makaronu, ważne jest, aby zacząć od małych ilości, aby uniknąć jakichkolwiek zaburzeń żołądkowych.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/c265e1ebc788b0049c2ff15288bd77fe?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fc265e1ebc788b0049c2ff15288bd77fe.jpg&r=g)
Nie, jedzenie surowego makaronu nie zaszkodzi Ci. Makaron jest wykonany z pszenicy durum, która jest rodzajem pszenicy o bardzo wysokiej zawartości glutenu. Gluten jest białkiem, które nadaje makaronowi jego gryzącą teksturę. Kiedy pszenica durum jest mielona, białka glutenu są rozbijane na mniejsze kawałki, co sprawia, że makaron jest łatwiejszy do strawienia.
Jednakże, gdy pszenica durum jest mielona na mąkę semolinę, białka glutenu nie są rozbijane i pozostają nienaruszone. To właśnie nadaje makaronowi jego gryzącą teksturę. Kiedy jesz surowy makaron, Twój organizm nie może rozłożyć białek glutenowych i mogą one powodować problemy trawienne.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/463902efe4e0a7ca05a37c25375f5a62?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F463902efe4e0a7ca05a37c25375f5a62.jpg&r=g)
Nie, jedzenie surowego makaronu nie szkodzi. W rzeczywistości wiele osób lubi jeść surowy makaron jako przekąskę lub jako część posiłku. Chociaż istnieje niewielkie ryzyko zatrucia pokarmowego po spożyciu surowego makaronu, jest to zazwyczaj problem tylko wtedy, gdy makaron został skażony bakteriami. W przeciwnym razie, surowy makaron jest całkowicie bezpieczny do spożycia.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/35647/1663946543-bpthumb.jpg)
Raczej nie powinno to zaszkodzić. Jednak nie widzę żadnych walorów smakowych takiego makaronu.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9045c2b59d0edf7436137b85987e4dcf?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9045c2b59d0edf7436137b85987e4dcf.jpg&r=g)
surowy makaron is dobre:3 ale w małyh ilościach
![](https://secure.gravatar.com/avatar/c9b5ecdf0b853aab02103542187ea208?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fc9b5ecdf0b853aab02103542187ea208.jpg&r=g)
Można jeść surowy makaron, ja kiedyś jadłem na wyjeździe. Taki cieniutki, nitki, tylko trochę żeby zaspokoić silny głód. Grubszym bym sobie pokaleczył chyba podniebienie.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/83355/1683814692-bpthumb.jpg)
W surowym makaronie mogą przemycić się szkodliwe bakterie. Lepiej jest ugotować albo poddać jakiejkolwiek obróbce termicznej.
Moja siostra kiedyś w dzieciństwie zjadła trochę surowego makaronu i miała potem biegunkę. Ale żadnych poważnych długoterminowych konsekwencji nie było.