Czy jedzenie surowej kapusty jest zdrowe?
Czy jedzenie surowej kapusty jest zdrowe? Czy można jeść surową kapustę? Czy surowa kapusta nie szkodzi? Jadacie czasem surową kapustę? Zwykłą, albo kiszoną. Pytam o oba rodzaje. Kiszona to chyba zdrowa bo dodaje się czasem do surówek, jadłam surówkę z kapusty kiszonej nieraz.
4 Odpowiedzi
Oczywiście, że można jeść surową kapustę! To nawet bardzo zdrowe, ponieważ surowa kapusta nie tylko zawiera więcej składników odżywczych niż kapusta gotowana czy duszona, ale też świetnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, co sprawia, że jest ona pomocna w leczeniu chorób wrzodowych.
Tak, można jeść. Bardzo zdrowa jest nie tylko surowa kapusta, ale też kapusta pekińska. W 100 gramach surowej kapusty kiszonej jest tyle witaminy C, co w niektórych kiszonkach czy cytrynie. Ma ona też witaminy z grupy B, a także witaminy B i K. Również jest w niej beta-karoten, który można także znaleźć w marchwi.
Tak, jedzenie surowej kapusty jest zdrowe. Kapusta jest dobrym źródłem witamin C i K, a także błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami. Surowa kapusta ma mało kalorii i tłuszczu, dzięki czemu jest to zdrowy wybór żywności.
Surowa kapusta jest dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Jest również niskokaloryczna i beztłuszczowa, co czyni ją zdrową opcją dla osób obserwujących swoją wagę. Dodatkowo, surowa kapusta jest warzywem krzyżowym, co oznacza, że zawiera związki, które mogą mieć właściwości zapobiegające nowotworom.
Z drugiej strony, surowa kapusta może być trudna do strawienia dla niektórych osób i może powodować wzdęcia i gazy. Jeśli masz wrażliwy żołądek, możesz chcieć ugotować kapustę przed jej spożyciem. Gotowanie kapusty sprawia również, że jest ona bardziej bogata w składniki odżywcze, więc może być lepszą opcją dla tych, którzy szukają maksymalnych korzyści zdrowotnych z tego warzywa.
Ostatecznie decyzja o tym, czy jeść surową kapustę, czy nie, jest decyzją osobistą. Jeśli lubisz smak i nie doświadczasz żadnych negatywnych skutków ubocznych, to nie ma powodu, aby nie włączyć jej do swojej diety. Jeśli jednak nie jesteś fanem smaku lub stwierdzisz, że źle się czujesz, gotowana kapusta może być lepszą opcją.