Czy jedzenie surowej marchewki jest zdrowe?
Czy surowa marchewka jest zdrowa? Czy jedzenie surowej marchewki jest zdrowe? Czy surowa marchewka szkodzi? Lepiej jeść surową marchewkę, czy ugotowaną?
5 Odpowiedzi
Oczywiście, że surowa marchewka jest zdrowa, nawet bardzo. Marchewka surowa posiada więcej wartości odżywczych. Pomaga ona w utrzymaniu zdrowej skóry, dzieciom pomaga zaś rosnąć. Oprócz tego reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz nadmiernej fermentacji w jelitach, a także sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii. Dobre jest również to, że obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia organizm, zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy, wspomaga gojenie się ran, skaleczeń i stanów zapalnych. Ogólnie zawiera dużo cennych składników odżywczych, które wspomagają niemalże cały organizm.
Podczas gotowania pewne witaminy wygotowują się. Ale nie wszystko się wygotowuje. I ugotowane łatwiej przetrawić.
Warto czasem zjeść surową marchewkę. Niekoniecznie samą – można sobie zrobić do obiadu surówkę z marchewki i jabłka. Ewentualnie dodać jeszcze jakieś warzywo.
Marchew jest bogatym źródłem związków zwanych karotenoidami – są one jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor tego warzywa. Są także przeciwutleniaczami, pomagając organizmowi w obronie przed nowotworem. W marchewce znajdują się wszystkie rodzaje karotenoidów – zarówno alfa-karoten (od 0,53 do 4,96 mg/100 g), jak i luteina czy zeaksantynę (0,30-0,51 mg na 100 g). W marchewce są też bardzo niewielkie ilości likopenu, około 0,015 mg na 100 g.
Jedzenie surowej marchewki jest jak najbardziej wskazane. Jest bardzo zdrowa, łatwo dostępna i tania. To warzywo jest znane i uprawiane na całym świecie, a jego ojczyzną najprawdopodobniej są Chiny. Jedzona na surowo ma najwięcej witamin.
Marchewka zawiera spore ilości beta karotenu, który pomaga utrzymać nasza skórę w zdrowiu i świetnie działa na wzrok. Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co daje skuteczną ochronę przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Ogólnie wpływa dobroczynnie na cały organizm bo zawiera także witaminę C,K, kwas foliowy, witaminę B6.
Niestety gotowana traci wiele z tych wartości i zawsze lepiej spożywać na surowo. Dodatkowo gotowana ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Surowa, umyta marchewka jest najzdrowsza. Warto od czasu do czasu zjeść surową marchewkę. Ma wiele witamin i minerałów (między innymi bardzo dużo beta-karotenu).